Treinongeluk Voorschoten, wie is aansprakelijk?
Treinongeluk Voorschoten, wie is aansprakelijk voor de letselschade?
4 april 2023 zal voor de treinreizigers van route Den Haag- Leiden altijd bijblijven. Op deze datum vond het treinongeluk bij Voorschoten plaats. Bij dit ongeval botste een goederentrein met een zogeheten “krol”. De brokstukken van dit ongeluk kwamen op het spoor terecht met als gevolg dat de intercity ontspoorde. Hierbij raakte tientallen mensen gewond en moesten veel van hen naar het ziekenhuis met letsel. De kraanbestuurder overleed bij het treinongeluk in Voorschoten.
De vraag is nu wie er aansprakelijk is voor de letselschade van de slachtoffers van het treinongeluk, wie kun je aansprakelijk stellen voor de geleden schade en welke schade kan er geclaimd worden? U leest het in deze blog.
Lijdt u schade als gevolg van een treinongeluk? U heeft dan recht op gratis juridische bijstand van een letselschade advocaat. Onze ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaten helpen u graag. Wij komen gewoon bij u thuis om de gevolgen van het ongeluk met u te bespreken en gaan direct aan de slag met het verhalen van uw letselschade.
Aansprakelijkheid treinongeluk Voorschoten: de reisovereenkomst
Indien u gewond bent geraakt of klachten over heeft gehouden aan het treinongeluk in Voorschoten, dan wilt u uiteraard uw letselschade verhalen op de aansprakelijk persoon. Het letsel kan immers tot schade lijden, zoals loonschade door arbeidsongeschiktheid of medische kosten. Maar wie kan er nu aansprakelijk gesteld worden voor uw letselschade als gevolg van het treinongeluk in Voorschoten?
Het antwoord vinden wij in de wet en wel in artikel 8:105 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel luidt:
“De vervoerder is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door dood of letsel van de reiziger ten gevolge van een ongeval dat in verband met en tijdens het vervoer aan de reiziger is overkomen.”
Het is derhalve in beginsel de vervoerder die aansprakelijk is voor de letselschade van de treinreizigers. Het betreft dan de materiële schade, maar ook de immateriële schade, het smartengeld. De passagiers zouden dan ook in beginsel de NS aansprakelijk kunnen stellen voor de geleden en nog te lijden letselschade.
NS aansprakelijk voor treinongeluk Voorschoten, of toch niet?
Op grond van artikel 8:105 van het Burgerlijk Wetboek is de vervoerder dus aansprakelijk voor de letselschade. De NS kan zich echter verweren door een beroep te doen op het 2e lid van artikel 8:105 BW. Dit artikel stelt namelijk dat aansprakelijkheid van de vervoerder ontbreekt indien het ongeval plaatsvindt door omstandigheden waar de vervoerder echt geen invloed op had. Dat is bij het treinongeval in Voorschoten wellicht het geval.
Het treinongeluk in Voorschoten ontstond door de fout van de kraanbestuurder of de bestuurder van de goederentrein. Als gevolg hiervan kwamen er brokstukken op het spoort te liggen als gevolg waarvan de Intercity ontspoorde. De bestuurder van de Intercity had hier geen enkele invloed op. De kans dat de NS zich succesvol op artikel 8:105 lid 2 BW kan beroepen, is dan ook zeker aanwezig.
Wie is er dan aansprakelijk voor de letselschade van de treinreizigers?
Aansprakelijkheid zal gezocht moeten worden in de onrechtmatige daad. Met andere woorden, de persoon die de fout heeft gemaakt is aansprakelijk voor de letselschade van de treinreizigers. Wie dat is hangt af van de vraag wie de fout heeft gemaakt. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de spoorkraan te vroeg op het spoor zou zijn beland. Hierdoor ontstond de botsing met de goederentrein. Als gevolg van de brokstukken die daarbij vrijkwamen ontspoorde de Intercity.
Indien uiteindelijk vast komt komt te staan dat de bestuurder van de spoorkraan nog niet op het spoor mocht zijn, dan is zijn werkgever aansprakelijk voor de schade die de treinreizigers hebben opgelopen. Artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek bepaald namelijk dat je de werkgever aansprakelijk stellen kunt voor de schade die medewerkers toebrengen aan anderen. Het is dus uiteindelijk deze werkgever die aansprakelijk gesteld dient te worden voor de letselschade. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Gratis hulp van onze letselschade advocaten
Brugman Letselschade Advocaten is een advocatenkantoor gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor slachtoffers van ongelukken. Dit doen wij al bijna 15 jaar! Omdat in de wet is opgenomen dat de kosten van een letselschade advocaat onderdeel uitmaken van de schade, kun u gratis een beroep doen op onze expertise.
Lijdt u letselschade als gevolg van het treinongeluk in Voorschoten? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Mensen lezen ook: