Wat is verplaatste schade?
Verplaatste schade vinden wij in artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel luidt:
“Indien iemand ten gevolge van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, lichamelijk of geestelijk letsel oploopt, is die ander behalve tot vergoeding van de schade van de gekwetste zelf, ook verplicht tot vergoeding van de kosten die een derde anders dan krachtens een verzekering ten behoeve van de gekwetste heeft gemaakt en die deze laatste, zo hij ze zelf zou hebben gemaakt, van die ander had kunnen vorderen.”
Met andere woorden, verplaatste schade is de schade die anderen dan het slachtoffer zelf lijden als gevolg van een ongeval zoals een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Hieronder worden de diverse soorten verplaatste schade besproken:
- huishoudelijke hulp
- verzorging en verpleging
- shockschade
- affectieschade
- regres van werkgevers
Wat zijn de vereisten voor een vordering van verplaatste schade?
Alvorens de soorten verplaatste schade te bespreken, is het wel van belang om te weten wanneer er recht is op verplaatste schade:
- Het letselschadeslachtoffer kan de aansprakelijke partij ook zelf aansprakelijk stellen voor de schade
- de persoon die de verplaatste schade vordert is geen verzekeraar
Soorten verplaatste schade: huishoudelijke hulp
Een van de schadeposten bij letselschade is huishoudelijke hulp. Want door een verkeersongeval of arbeidsongeval is het mogelijk dat iemand het huishouden niet kan doen. Een letselschade slachtoffer kan er dan voor kiezen om een deskundige in te schakelen. Maar vaak is er sprake van mantelzorg, een familielid, vriend(in) of buurman/ buurvrouw die de huishoudelijke taken van het slachtoffer van een ongeval overneemt.
Deze mantelzorger helpt het slachtoffer vaak om niet, zonder een vergoeding. Hiervan zou de tegenpartij of diens verzekeraar dan baat bij hebben. Dat is niet redelijk en daarom biedt artikel 6:107 BW de mogelijkheid om via verplaatste schade een vergoeding te claimen.
Verplaatste schade bij verzorging en verpleging
Door een ongeval kan een slachtoffer van een ongeval ook hulp bij verzorging of verpleging nodig hebben. Soms komt hiervoor een thuiszorgmedewerker. Maar zeker bij kinderen bieden ouders deze zorg vaak voor kinderen. Hiervoor nemen ze tijd vrij van werk waarvoor vrije dagen opgenomen moeten worden. Deze worden in beginsel niet doorbetaald en hierdoor wordt schade geleden. Ook dit is verplaatste schade. De vraag is dan welke schade er vergoed wordt, de werkelijke schade of een vastgesteld bedrag. Dit is vastgesteld in het zogeheten Johanna Kruithof arrest.
Het Johanna Kruithof arrest
In het Johanna Kruithof arrest ging het om een meisje die op de basisschool thee aan leraren ging rondbrengen. Dit ging helemaal mis en het meisje kreeg hete thee over haar heen met letsel tot gevolg. Zij had als gevolg hiervan thuis verzorging nodig en haar ouders besloten deze hulp zelf te bieden en hiervoor vrije dagen op te nemen.
De ouders vorderde het werkelijk gederfde loon en de verzekeraar wilde dit niet betalen. Deze stelde zich op het standpunt dat het om gebruikelijke zorg ging en ze dus geen schadevergoeding hoefde te betalen. De rechter besliste uiteindelijk dat de kosten vergoed diende te worden, maar tot het bedrag dan een professionele verzorger kost en dus niet de werkelijke schade.
Verplaatste schade van werkgevers: regres
Op grond van de wet moeten werkgever 2 jaar lang een groot deel van het loon doorbetalen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dus ook bij letsel als gevolg van een ongeval. De werkgever moet het salaris dus doorbetalen zonder dat daar arbeid tegenover staat. Dit terwijl hij er niks aan kan doen dat het ongeval gebeurd is. Daarom biedt artikel 6:107a werkgevers de mogelijkheid om het netto doorbetaalde loon en de re-integratiekosten te verhalen op de aansprakelijke partij of diens schadeverzekering.
Shockschade
Verplaatste schade is eigenlijk de schade die een ander voor het slachtoffer gemaakt heeft. Dit is bij shockschade niet direct het geval, maar het is wel schade als gevolg van een ongeval van een ander. Shockschade is namelijk de schade die een ander dan het slachtoffer lijdt omdat deze direct geconfronteerd is met de heftige gevolgen van een ongeval van een ander. Bijvoorbeeld omdat iemand getuige is van een ernstig ongeval met letsel of overlijden tot gevolg.
Niet iedereen heeft recht op een shockschadevergoeding. Het gaat in de regel om een directe confrontatie van een naaste, zoals een familielid of goede vriend. Daarnaast is er alleen recht op shockschade als de schade is ontstaan door een erkend psychisch ziektebeeld, zoals een post traumatische stress stoornis.
Lees hier meer over shockschade
Affectieschade
Affectieschade is een smartengeldvergoeding voor anderen dan het verkeersslachtoffer of een slachtoffer van een bedrijfsongeval zelf. Het betreft een vast bedrag tussen de € 12.500 en € 20.000,00 waarvan de hoogte afhankelijk is van de band met het slachtoffer. Alleen familieleden en onder bijzondere omstandigheden andere naasten kunnen aanspraak maken op een affectieschadevergoeding.
Wilt u weten of u recht op affectieschade heeft? Hier leest u alles over affectieschade.
Gratis juridische hulp bij verplaatste schade
Wilt u de geleden verplaatste schade verhalen op de aansprakelijke persoon? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van letselschade en verplaatste schade. De kosten van rechtsbijstand verhalen wij op de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering. Bel voor gratis hulp bij verplaatste schade gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier op en wij nemen direct contact met u op!