Op de fiets aangereden, wat nu?
Ik ben op de fiets aangereden, wat nu?
Het is weer voorjaar! Tijd om de fiets uit de schuur of garage te halen. Lekker fietsen door de weilanden of op de fiets naar het werk. Maar fietsen kent ook een gevaar. Want jaarlijks gebeuren er bijna 47.000 verkeersongevallen waarbij een fietser betrokken is. Het gaat dan om een fietser die aangereden is door een auto, maar ook om een aanrijding tussen fietsers. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid als je aangereden bent? En wat als je zelf een fietsongeluk veroorzaakt? Heb je als fietser dan recht op een letselschade vergoeding?
Als fietser aangereden door een auto
Bent u als fietser aangereden door een auto en hierbij gewond geraakt? Dan is er altijd recht op een letselschadevergoeding. Dit is geregeld in de wet en wel in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat dat een bestuurder van een motorvoertuig gehouden is de schade te vergoeden die door een aanrijding wordt veroorzaakt. Het bijzondere is dat dit altijd het geval is en alleen ten opzichte van zogenaamde “kwetsbare verkeersdeelnemers”. Dit zijn naast fietsers ook voetgangers.
Wordt u dus als fietser of voetganger aangereden door een auto, dan is de bestuurder van de auto gehouden tot het betalen van een schadevergoeding. Maar daarbij geldt wel dat als er sprake is van “eigen schuld” aan een aanrijding, zoals opgenomen in artikel 6:101 BW, een deel van de schade voor de fietser blijft. Hoe ziet deze regeling er dan feitelijk uit?
De regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet
De regeling voor fietsers die betrokken zijn bij een aanrijding is opgenomen in artikel 185 Wegenverkeerswet. Die regeling ziet er als volgt uit:
- Is het motorvoertuig schuldig aan de aanrijding: dan is er recht op een volledige schadevergoeding
- Is de aanrijding het gevolg van een fout van de fietser? Dan wordt ten minste 50% van de schade vergoed
- Bij kinderen tot 14 jaar wordt de volledige schade vergoed
Eigen schuld? Met de billijkheidscorrectie toch 100% schadevergoeding!
Iedereen maakt wel eens een verkeersfout, dus ook een fietser. Alleen worden fietsers en voetgangers dus goed beschermd door de wetgever op grond van artikel 185 wvw. Deze bescherming heeft dus wel een grens, bij eigen schuld aan de aanrijding wordt slechts 50% van de letselschade vergoed. Dit zorgt soms voor een onredelijke situatie. Bijvoorbeeld bij ernstig letsel van de fietser of omdat deze zelf geen verzekering heeft die de schade dekt. In deze gevallen kan er een beroep gedaan worden op de billijkheidscorrectie.
De billijkheidscorrectie is opgenomen in artikel 6:101 BW, welk artikel over “eigen schuld” gaat. De billijkheidscorrectie houdt in dat ondanks de eigen schuld er toch een hogere schadevergoeding betaald wordt. Dus ondanks dat de fietser geen voorrang verleent of door rood rijdt, ontvangt deze toch meer dan 50% van zijn of haar schade vergoed. Deze vergoeding kan zelfs oplopen tot 100%!
Aanrijding tussen fietsers
Een aanrijding kan ook tussen fietsers plaatsvinden. Dan geldt de regeling van artikel 185 wvw niet. Alleen de fietser die aangereden wordt heeft dan recht op een vergoeding van letselschade.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Wist u dat als een ander aansprakelijk is voor uw letselschade, er recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat is? U kunt dus geheel kosteloos een letselschade advocaat inschakelen om uw letselschade als gevolg van een fietsongeluk te verhalen. Dit recht is in de wet opgenomen.
Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij het verhalen van uw letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en 100% kosteloos. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.