Uitbreiding gerechtigden affectieschade?
Krijgen meer mensen recht op affectieschade?
Sinds begin 2019 kunnen naasten en nabestaanden aanspraak maken op affectieschade. Dit is een vorm van smartengeld dat rechtstreeks toekomt aan iemand anders dan het slachtoffer zelf. Een goede regeling, want niet alleen het slachtoffer zelf wordt geraakt door een ongeval. Zeker bij ernstig letsel en een dodelijk ongeval is het leed bij de naasten en nabestaanden van een slachtoffer immers groot.
Wie heeft recht op affectieschade?
Niet iedereen heeft recht op een affectieschadevergoeding. Wie hier recht op hebben, is vastgesteld in de wet en de bedragen aan affectieschade zijn te vinden in het Besluit Vergoeding Affectieschade. Bezien wij deze regeling, dan hebben recht op affectieschade:
- echtgenoten en geregistreerd partners
- levensgezellen
- (pleeg)kinderen en ouders
- zorg in gezinsverband
- overige nauwe relaties
Broers en zussen geen recht op affectieschade
Opvallend is dat broers en zussen op grond van de wettelijke regeling niet automatisch recht hebben op affectieschade. Zij worden niet apart genoemd als rechthebbende en dienen een beroep te doen op de restgroep, de “overige nauwe relaties”.
In de praktijk blijkt dat verzekeraars een verzoek om affectieschade van broers en zussen stelselmatig afwijzen. Ze zouden geen recht hebben op affectieschade omdat ze niet expliciet door de wetgever genoemd worden. Ook de rechtspraak wijst een verzoek op affectieschade veelal af. Hierin moet verandering komen, zo vinden diverse partijen en hierop is aangedrongen bij de minister.
Wat is affectieschade eigenlijk?
Als een verkeersslachtoffer of slachtoffer van een bedrijfsongeval schade lijdt door het ongeval, dan krijgt deze een schadevergoeding. Onderdeel van een schadevergoeding zijn alle gemaakte kosten, zoals medische kosten of hulp in het huishouden. Maar ook inkomensschade, schade door een studievertraging en pensioenschade vallen onder een letselschade vergoeding.
Een slachtoffer van een ongeluk kan ook schadevergoeding eisen voor de persoonlijke gevolgen. Denk hierbij aan angstklachten zoals rijangst, maar ook aan psychische klachten, pijnklachten, verdriet en schaamte voor ontsierende littekens. Deze schadevergoeding wordt smartengeld genoemd.
Tot 1 januari 2019 konden alleen slachtoffers van ongevallen aanspraak maken op een smartengeldvergoeding. Dit terwijl ook naasten van een ongeval met ernstig letsel met verdriet te maken hebben en worden geconfronteerd met de ernstige gevolgen van een ongeluk. Dit geldt ook voor nabestaanden van een dodelijk verkeersongval of dodelijk bedrijfsongeval. Maar tot 1 januari 2019 konden zij geen aanspraak maken op een smartengeldvergoeding.
Per 1 januari 2019 is er in deze situatie dus verandering gekomen. Per deze datum kunnen bij wet genoemde personen aanspraak maken op een vast bedrag aan smartengeld, affectieschade genoemd. Hierop is recht bij ernstig letsel met een hoog percentage blijvende invaliditeit en bij overlijden als gevolg van een ongeval.
Op welke schadevergoeding hebben naasten en nabestaanden recht?
Op welke letselschadevergoeding naasten en nabestaanden recht hebben is opgenomen in het Besluit Vergoeding Affectieschade. De bedragen variëren tussen de € 12.500 en € 20.000,00. De hoogte van de affectieschadevergoeding hangt af van de band met het slachtoffer en het soort schade-evenement (ongeluk of misdrijft.) Voor meer informatie, zie het Besluit Vergoeding Affectieschade.
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
Heeft u vragen over affectieschade of wilt u gratis juridische hulp van een letselschade advocaat bij het verhalen van letselschade en/ of affectieschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in voor al uw vragen of een vrijblijvend letselschade advies.