Een ongeluk op Schiphol of onderweg naar Schiphol
Rijdt u naar Schiphol, dan is de kans groot dat u via de A4 rijdt of de Schipholtunnel gebruikt. Op deze wegen vinden veel verkeersongevallen plaats. Van een kop-staart botsing tot een kettingbotsing omdat iemand de file te laat ziet. U kunt dus op maar ook een ongeluk naar Schiphol krijgen. De vraag is dan wie er aansprakelijk is voor de geleden letselschade.
Aansprakelijkheid voor een auto ongeluk is opgenomen in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat schuldig aan een aanrijding de persoon is die een fout gemaakt heeft. Hierbij kunt u denken aan het ten onrechte niet verleden van voorrang waardoor u een ongeluk naar Schiphol is overkomen, Maar wanneer iemand schuldig is aan een ongeluk en dus ook aansprakelijk is voor de letselschade wordt veelal beantwoord door wettelijke bepalingen:
- artikel 19 Reglement verkeerstekens en verkeersregels: “De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.”
- artikel 5 Wegenverkeerswet: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Op grond van deze wetsbepalingen is dus onder andere aansprakelijk voor een ongeluk bij Schiphol de bestuurder die onvoldoende achterstand houdt en hiermee een kop-staart botsing veroorzaakt. Daarnaast is ook de bestuurder aansprakelijk die zich gevaarlijk gedraagt in het verkeer. Bijvoorbeeld iemand die veel te hard rijdt.
Bent u dus slachtoffer van een ongeluk op Schiphol, dan ontvangt u een schadevergoeding als u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt.
Een ongeluk op Schiphol zelf
U kunt ook op Schiphol zelf een ongeluk krijgen. Bijvoorbeeld een ongeluk op Schiphol omdat een ander met zijn koffer tegen u aankomt en u hierbij gewond raakt. Of een defecte lopende band, een aanrijding door een kar of omdat u valt over iemand zijn of haar koffer.
Wat er ook voor ongeluk op Schiphol gebeurd, het is logisch dat u als gevolg van een ongeluk letselschade claimen kunt. Dit doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat onder andere wat de toedracht van een ongeval is, wie schuldig aan het ongeluk op Schiphol is en wat de letselschade bedragen zijn.
Of iemand aansprakelijk is voor schade opgelopen tijdens een ongeluk op Schiphol, hangt van de concrete omstandigheden van het geval af. Deze omstandigheden worden getoetst aan de zogeheten ‘Kelderluik criteria.” Dit zijn een aantal criteria dien bepalen of er wel of niet sprake is van een onrechtmatige daad. Deze Kelderluik criteria zijn:
- Is het waarschijnlijk dat de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid niet in acht zullen worden genomen?
- Hoe groot is de kans dat hieruit een ongeval ontstaat?
- Hoe ernstig zijn de gevolgen van dit ongeval?
- Is het bezwaarlijk om veiligheidsmaatregelen te nemen?
Is er sprake van een onrechtmatige daad? Dan dient de aansprakelijke partij uw letselschade vergoeden.
Waaruit bestaat een letselschadevergoeding?
Is het ongeluk op Schiphol te wijten aan een fout van een ander? Dan kunt u schadevergoeding eisen. Een letselschadevergoeding bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Immateriële schade wordt ook wel morele schadevergoeding of smartengeld genoemd. Voorbeelden van materiële letselschade bedragen zijn:
- loonschade
- inkomensschade van een ondernemer
- pensioenschade
- studievertraging
- medische kosten
- kosten voor overname van huishoudelijke taken
- reiskosten
- kosten voor onderhoud in en rondom het huis
- kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- reparatiekosten en vervangingskosten
Naast deze materiële letselschade bedragen is er recht op smartengeld na een ongeluk op Schiphol. Uw letselschade advocaat van ons advocatenkantoor legt het u graag uit en helpt u een zo hoog mogelijke schadevergoeding te eisen.