Ik heb een gebroken voet, wat nu?
Een gebroken voet is naar letsel en kan ook tot blijvende klachten en beperkingen leiden. Daarom is het goed om je zo snel mogelijk te laten behandelen door een arts. Loop dus nooit door met een gebroken been.
Is je pijnlijk, blauw en gezwollen? Dit kun je zelf doen:
- leg het gebroken been omhoog
- leg bij een zwelling ijs op het been
- ga altijd naar een arts, deze kan onderzoeken of het om een gebroken been gaat
- loop niet op het aangedane been
- gebruik een kruk als uw deze voorhanden hebt.
Bij een gebroken been is het van belang dat u zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis gaat, zij kunnen u dan direct behandelen.
Is mijn voet gebroken of gekneusd?
De symptomen van een gebroken been zijn niet wezenlijk anders dan bij een gekneusd been. De symptomen van een gebroken been zijn:
- er is direct voorafgaande aan het letsel een ongeval geweest
- direct na de val of aanrijding voelt u direct een felle pijn
- stappen zetten en op de voet lopen is pijnlijk en niet (goed) mogelijk
- de voet is gezwollen
Zijn 1 of meerdere van voornoemde factoren aanwezig? Dan is er waarschijnlijk sprake van een gebroken voet en is het noodzakelijk dat u zo snel mogelijk naar ziekenhuis gaat voor behandeling van de gebroken voet. Op een röntgenfoto of ander radiologisch onderzoek zal dan duidelijk worden of er sprake is van een gekneusde voet of een gebroken voet.
Hoe weet je of je voet gebroken is?
Je weet of je voet gebroken is door te kijken of 1 of meer van de symptomen hiervoor aan de orde zijn. Is dit zo, dan zul je direct naar een arts moeten voor verder onderzoek. Deze zal door middel van radiologisch onderzoek vaststellen of de voet gebroken is.
Revalidatie na een gebroken voet
Is komen vast te staan dat de voet gebroken is? Dan zijn er een aantal opties voor behandeling. Deze behandeling hangt af van de breuk. Is er sprake van een breuk van een middenvoetsbeentje? Deze kunnen in veel gevallen zonder operatie behandeld worden. Dit wordt een conservatieve behandeling genoemd. Soms is echter een operatie nodig, bijvoorbeeld bij veel pijn.
Bij gebroken tenen is de behandeling weer anders. Vaak kunnen deze door middel van tape en stevige schoenen behandeld worden. Dit is anders bij de grote teen. Hier is gips nodig omdat deze teen tijdens het afwikkelen bij het lopen wordt belast. Dit geldt ook voor een breuk in de voetwortelbeentjes waarbij de voet ook enige tijd niet belast mag worden. Tenslotte is bij een breuk in het sprongbeen of hielbeen de kans aanwezig dat er toch geopereerd zal moeten worden. Uw medisch specialist zal deze afweging samen met u maken.
Letselschade als gevolg van een gebroken voet
Een gebroken voet kan voor tijdelijk letsel zorgen, maar ook leiden tot blijvend letsel. In beide gevallen kan er sprake zijn van schade als gevolg van het letsel. Deze schade wordt letselschade genoemd. De aansprakelijke partij dient voor deze schade op te komen.
Is uw voet gebroken als gevolg van een aanrijding? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen als deze schuldig bij de aanrijding is. Daarnaast zijn er de schuldloze derde regeling en de svi verzekering waarop een beroep gedaan kan worden.
Op werkgevers rust een zorgplicht. Dit houdt in dat een werkgever ervoor moet zorgen dat zijn medewerkers veilig kunnen werken. Wordt niet voldaan aan deze zorgplicht of raakt u gewond door een fout van een collega? Dan dient in de regel de werkgever op te komen voor uw letselschade en dit geldt ook bij letselschade door een verkeersongeval onder werktijd.
Gratis rechtsbijstand bij een gebroken voet
Lijdt u letselschade als gevolg van een ongeval en heeft u hierbij uw voet gebroken? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 of klik op de button en 1 van onze letselschade advocaten neemt vandaag nog contact met u op.