Wat de doen bij een gebroken rib?
Een kettingbotsing waardoor u hard tegen het stuur aan komt, een fietsongeluk of een bedrijfsongeval. Een gebroken rib kan veroorzaakt worden door diverse soorten ongevallen of een val. Het gevolg is dat u veel pijn ervaart. Maar wat kunt u nu doen aan gebroken ribben?
Eigenlijk hoeft u in de meeste gevallen niks te doen als u een of meer ribben gebroken heeft. De ribbenkast beschermd de ingewanden en organen van letsel en ribben groeien meestal ook weer vanzelf aan elkaar. Wel is het zo dat er een klaplong kan ontstaan, het is daarom wel belangrijk dat u altijd naar een arts gaan bij een (verdenking van) een gebroken rib.
Meestal herstelt een gebroken of gekneusde rib binnen 6 tot 12 weken. Tegen de pijn kunt u paracetamol innemen of ander medicatie in overleg met uw huisarts of specialist.
Wat zijn de symptomen van een gebroken rib?
Gebroken ribben herken je aan de volgende symptomen:
- pijn aan de borstkas, bij hoesten, niezen en ademhalen
- persen bij ontlasting of plassen is pijnlijk
- bewegen geeft pijnklachten, zoals bukken
- er is een blauwe plek op de borstkas
- een scheefstand van de rib en veranderde vorm van de borstkas
- benauwdheid
- pijn aan uw borstkas, aan de voorkant, zijkant of achterkant
- pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen
- pijn bij het persen bij plassen of ontlasting
- pijn bij bewegen, zoals bukken of aankleden
- een blauwe plek op uw borstkas
De behandeling van een gebroken rib
Gebroken ribben zijn pijnlijk. Een operatie is echter meestal niet noodzakelijk omdat de ribben vanzelf weer aan elkaar groeien. Belangrijk is wel dat er een klaplong kan ontstaan, daarom is het wel belangrijk dat u zich altijd onder behandeling laat stellen van een arts.
Wel kunt u de pijn bestrijden met paracetamol. Werkt dit niet, neem dan contact op met uw arts om te bekijken wat de opties zijn om de pijn te bestrijden. Blijft de pijn bestaan? In sommige gevallen ontstaan er complicaties bij het vastgroeien. Dit kan tot klachten geven, zoals zenuwklachten. Daarom is het goed om u onder behandeling van een arts te laten stellen.
Herstelperiode gebroken ribben
In het overgrote deel van de gevallen is de herstelperiode van een gebroken rib een aantal weken. Wel kan de pijn bij ademen en bepaalde bewegingen lang aanhouden. Hiervoor kunt u pijnmedicatie slikken. Deze klachten moeten tussen de 6 en 12 weken wel geweken zijn.
Wel is het belangrijk om een arts te consulteren, in sommige gevallen kan er namelijk een klaplong of ander letsel ontstaan. Ga daarom altijd naar een arts bij een gebroken rib en zeker bij aanhoudende klachten.
Gebroken rib, hoe lang kan ik niet werken?
Een gebroken rib kan tot tijdelijke arbeidsongeschiktheid leiden en soms zelfs tot blijvende arbeidsongeschiktheid voor de eigen functie. Maar hoe lang kun je niet werken bij een gebroken rib?
Werken met gebroken ribben is pijnlijk en niet verstandig. Wacht altijd eerst tot het letsel hersteld is en de klachten geweken zijn. Bent u in loondienst? Schakel dan de bedrijfsarts in. Samen met de bedrijfsarts kunt u een plan van aanpak maken wanneer u weer stapsgewijs kunt gaan werken. Dit heeft een integratieplan.
In plaats van de bedrijfsarts kunt u de terugkeer in uw werk ook met de huisarts of uw specialist bespreken. Ga echter nooit zomaar weer aan het werk, dit kan schadelijk voor uw gezondheid zijn.
Wie is aansprakelijk voor een gebroken rib?
Letsel is al vervelend en pijnlijk genoeg. Maar het kan ook grote financiële gevolgen hebben, zoals loonschade door arbeidsongeschiktheid. Of hoge medische kosten of hulp in het huishouden die u moet betalen. Is het letsel het geval van een ongeluk, dan is het de vraag wie aansprakelijk voor letselschade is.
In de wet is aansprakelijkheid opgenomen in artikel 6:162 BW. Dit artikel gaat over de onrechtmatige daad. Hiervan is sprake als iemand schuld heeft aan een ongeluk, bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing of als iemand ten onrechte geen voorrang verleent. Omdat ieder motorvoertuig in Nederland verplicht verzekerd is, kunt u als u aangereden door een auto wordt direct een letselschadeclaim bij de schadeverzekering indienen.
Er rust een zorgplicht op werkgevers. Is uw letsel het gevolg van een bedrijfsongeval? Grote kans dat u de werkgever aansprakelijk stellen kunt. Onze letselschade advocaten adviseren u graag.
Bij de voorgaande schade- evenementen gaat het om een schuldaansprakelijkheid. Er heeft immers iemand schuld aan het ongeval, namelijk de persoon die u aangereden heeft of de werkgever die de zorgplicht geschonden heeft. Bij een hondenbeet is er echter sprake van een risico aansprakelijkheid. Het enkele feit dat iemand bezitter van een dier is maakt hem of haar aansprakelijk voor letselschade. Dit geldt als u gebeten door een hond bent, maar ook bij een val van een paard of een trap van een paard.
Gratis hulp van een letselschade advocaat in de buurt
Lijdt u letselschade door een gebroken rib of ander letsel? Indien een ander aansprakelijk gesteld kan worden, dan kunt u schadevergoeding eisen. Onze letselschade advocaten helpen u hier graag bij. Dit wij kosteloos voor u, want de kosten van rechtsbijstand worden betaald door de letselschade verzekeraar van de tegenpartij.
Wilt u gratis een letselschadevergoeding claimen? Neem dan contact met onze letselschade advocaten op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.