Wat zijn de symptomen bij een gebroken sleutelbeen?
Een sleutelbeenbreuk of Clacicula fractuur ontstaat veelal door een val of klap. Maar hoe weet u nu wanneer u uw sleutelbeen gebroken heeft. Met andere woorden, wat zijn de symptomen?
De belangrijkste aanwijzing voor letsel aan het sleutelbeen is pijn, een sleutelbeenbreuk is namelijk behoorlijk pijnlijk. Maar gelukkig is het geen ernstig letsel en geneest het door het nemen van voldoende rust. Een sleutelbeen operatie is bijna nooit nodig, alleen bij een ernstige breuk is een operatieve behandeling nodig. In de regel kan echter genoegen genomen worden met het dragen van een draagband om de arm te ondersteunen.
Andere symptomen zijn:
- naar beneden hangende schouder
- schurend of krakend geluid
- stijfheid
- moeite om de arm te bewegen
- bloeduitstorting
- zwelling
- voelbaarheid of zelfs zichtbaarheid bot
Tips bij een gebroken sleutelbeen
Natuurlijk wilt u zo spoedig mogelijk herstellen als u uw sleutelbeen gebroken heeft. Daarom geven wij u graag wat tips voor bij een gebroken sleutelbeen.
Belangrijk is ten eerste dat u goed naar de pijn luistert, zijn er geen pijnklachten meer, dan kunt u de mitella afdoen. Ook de arm langzaamaan meer bewegen is geen probleem, zolang het maar geen pijn doet. Haal ook gerust de arm circa 5 keer per dag uit de mitella en probeer de arm te strekken. Dit voorkomt een verstijving.
Verder kunt u de mitella met douchen en in de nacht afdoen, helpt paracetamol tegen de pijn en kunt u draaioefeningen doen om verstijving van de schouder te voorkomen. Neem voor meer gebroken sleutelbeen tips gratis contact op met onze medisch adviseur of uw letselschade advocaat van ons advocatenkantoor.
Behandeling breuk sleutelbeen
In de meeste gevallen is de behandeling conservatief, dat wil zeggen zonder een operatie. De arm wordt dan in een sling gedragen en met het houden van voldoende rust zal de breuk herstellen.
Soms is het nodig om een operatie uit te voeren. Dit is met name het geval bij en ernstige breuk die zich niet leent voor een conservatieve behandeling.
Ik heb mijn sleutelbeen gebroken, wanneer kan ik weer werken?
Als u uw sleutelbeen gebroken heeft, dan zorgt dit voor de nodige beperkingen. Bijvoorbeeld op het gebied van werk en het huishouden. Een vraag die onze letselschade advocaten en de medisch adviseur dan ook vaak krijgen is “ik heb mijn sleutelbeen gebroken, wanneer kan ik weer werken?”
Het antwoord op deze vraag hangt samen met het werk dat u doet. Is er geen sprake van schouder belastend werk en werk waarbij je boven de macht werkt, dan is werken met een gebroken sleutelbeen in de regel binnen 6 weken weer mogelijk. Bij fysiek belastend werk is dit anders. Dan kan meestal binnen 6 weken weer bovenhands gewerkt worden, schouder belastend werk verrichten moet echter altijd in samenspraak met uw specialist of huisarts.