Gebroken enkel door slecht wegdek
Heeft u uw enkel gebroken als gevolg van een val over een losliggende stoeptegel of een gat in de weg? Wegbeheerders zijn gehouden er voor te zorgen dat stoepen en wegen veilig zijn. Voldoet een wegdek of stoep niet aan de daaraan te stellen eisen en loopt u hierdoor letsel op, dan dient de wegbeheerder uw letselschade te vergoeden.
Het aansprakelijk stellen van de wegbeheerder gebeurt op basis van artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek (BW). dit artikel gaat over een gebrekkig wegdek. Is hiervan sprake, dan levert dit een onrechtmatige daad op van de gemeente of provincie en dient 1 van hen uw letselschade te vergoeden.
Gebroken enkel door bedrijfsongeval
Op het werk gebeuren geregeld bedrijfsongevallen. Bijvoorbeeld door een val van een ladder of een steiger ongeluk. Hierdoor kunt u lelijk terecht komen op uw voeten en uw enkel breken. Maar ook bij andere ongelukken op het werk kan een gebroken enkel optreden. De vraag is dan of u de werkgever aansprakelijk stellen kunt voor de schade die u door het arbeidsongeval lijdt.
Werkgeversaansprakelijkheid is opgenomen in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit artikel rust er een zorgplicht op de werkgever. Dit houdt in dat de werkgever er voor moet zorgen dat:
- u veilig uw werk kan doen
- er voldoende veiligheidsmaatregelen genomen zijn
- de instructies duidelijk en schriftelijk gegeven zijn
- het toezicht op de werkzaamheden voldoende is
Wordt niet voldaan aan de zorgplicht van de werkgever? Dan is er sprake van aansprakelijkheid en dient de werkgever de letselschade te betalen. Overigens neemt de rechter in Nederland snel aansprakelijkheid van de werkgever aan. Het loont daarom om bij een arbeidsongeval de werkgever aansprakelijk te stellen. Deze zijn in de meeste gevallen verzekerd voor letselschade als gevolg van bedrijfsongeval.
Wist u dat er niet alleen sprake is van werkgeversaansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval? De werkgever dient ook de letselschade te betalen in het geval een collega u schade berokkend of indien u onder werktijd een verkeersongeluk met de auto of fiets overkomt.
Letselschade claimen na een aanrijding
Een gebroken enkel kan ook het gevolg zijn van een verkeersongeval. Bijvoorbeeld omdat u als fietser aangereden door een auto wordt. Of bij een auto botsing. De vraag is dan wie aansprakelijk is voor de geleden schade.
Van belang is dat in het geval van een aanrijding met een motorvoertuig, er een verplichte verzekering geldt. Alle motorvoertuigen in Nederland zijn dus verzekerd tegen aansprakelijkheid. Word je dus aangereden, dan kun je rechtstreeks bij de autoverzekering een letselschadeclaim indienen. Deze autoverzekering wordt in Nederland een WAM- verzekering genoemd. De afkorting WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.
Schuldig aan een aanrijding tussen auto’s is de bestuurder die de fout maakt. Bijvoorbeeld het achterste voertuig bij een kop-staart botsing of de bestuurder die de voorrangsregels schendt.
Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of ander gemotoriseerd voertuig? Dan is het motorvoertuig altijd ten minste voor 50% schuldig aan het ongeluk. Ook als u zelf geen voorrang verleent of door rood licht rijdt. Bij een gebroken enkel door een fietsongeluk tussen een fietser en auto krijgt u dus altijd een deel van uw letselschade vergoed.
Contact met een letselschade advocaat in de buurt
Lijdt u enkelletsel als gevolg van een ongeluk? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos. Met meer dan 15 bezoekadressen in Nederland zijn wij ook altijd dichtbij.
Bel voor gratis rechtsbijstand na een ongeluk gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met op. Op onderstaande button klikken kan ook!