Verkeersveiligheid in Nederland moet beter!
Verkeersveiligheid in Nederland kan en moet beter!
Ruim een decennia geleden gold Nederland nog als een van de landen met de hoogste verkeersveiligheid. Inmiddels zijn wij deze status al vele jaren verloren. Het aantal verkeersongelukken groeit zelfs en als we geen maatregelen nemen, zal dit ook niet veranderen. Het doel van de overheid om in 2023 het aantal verkeersslachtoffers te halveren lijkt dan ook een onhaalbare kaart.
Verbeteren verkeersveiligheid noodzakelijk
Al jarenlang proberen diverse organisaties om het aantal aanrijdingen met letsel terug te dringen. maar nog steeds neemt het aantal verkeersongelukken met letsel niet af. Sterker nog, het aantal aanrijdingen en gewonden neemt toe. De verwacht is ook dat dit aantal verkeerslachtoffers alleen maar zal groeien als er geen maatregelen genomen worden. Weliswaar nam het aantal verkeersdoden in 2021 iets af, er gebeuren nog altijd veel ongelukken.
Redenen voor het grote aantal verkeersongelukken is onder andere:
- afleiding (bijvoorbeeld door mobiele telefoons)
- te hoge snelheden
- alcoholgebruik in het verkeer
- onvoldoende afstand houden
- onveilige verkeerssituaties.
Om de verkeersveiligheid te vergroten zal er met bovenstaande problemen dus iets moeten gebeuren. Verkeersmaatregelen zijn nodig en het is aan de overheid om deze maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te vergroten.
Kosten verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid is belangrijk om het aantal slachtoffers van een auto botsing of fietsongeluk te verminderen. Maar wat zijn de kosten van de verkeersveiligheid eigenlijk?
De jaarlijkse kosten van verkeersveiligheid zijn maar liefst 27 miljard Euro. Het gaat dan om de maatschappelijke kosten, dus de kosten die het ons allemaal kost. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het KiM, het Kennisinstituut voor Mobiliteit. Echter, wil de overheid haar doelstelling bereiken (de helft minder verkeersongelukken in 2023) dan zal hier nog eens 17 miljard per jaar extra voor nodig zijn.
Letselschade door aanrijding
Het belang van een verbetering van de verkeersveiligheid is evident, het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers. Want helaas is er niet alleen sprake van materiële schade bij een aanrijding, maar met name ook letselschade is hier het gevolg van. Zo is het aantal mensen met whiplash symptomen na een kettingbotsing of kop- staart botsing enorm. Maar ook hersenletsel, breuken en een dwarslaesie kunnen het gevolg zijn van een auto ongeluk of fietsongeval.
De schade die een letselschade slachtoffer kan oplopen als gevolg van een aanrijding wordt letselschade genoemd. Maar wat is letselschade nu eigenlijk en op welke letselschade bedragen heb je recht bij een auto botsing of als je als fietser aangereden bent?
Wat is letselschade?
Letselschade is de schade die je oploopt omdat je aangereden bent of die je lijdt als gevolg van een eenzijdige aanrijding. Bijvoorbeeld omdat u door whiplash klachten of een hersenschudding tijdelijk of voor langere tijd niet meer kunt werken.
In Nederland geldt voor alle motorvoertuigen een verplichte verzekering. Wordt je dus aangereden door een auto, dan is er altijd een autoverzekering die de schade betaald. Dit wordt een WAM- verzekeraar genoemd. De letselschadeclaim kan ook rechtstreeks bij deze WAM verzekeraar ingediend worden.
Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Een letselschadevergoeding bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen, hangt af van de persoonlijke situatie van een slachtoffer van een verkeersongeluk. De meest voorkomende schadeposten bij letselschade zijn echter:
- loonschade
- inkomensschade als zelfstandig ondernemer
- pensioenschade
- studievertraging
- huishoudelijke hulp
- kosten voor verzorging en verpleging
- reiskosten
- kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
- (extra) kinderopvang
- honden uitlaatservice
- smartengeld
Contact met een letselschade advocaat
De verkeersveiligheid in Nederland laat nog altijd te wensen over. Helaas gebeuren er hierdoor nog dagelijks veel te veel verkeersongelukken. Bent u zelf slachtoffer van een aanrijding of een eenzijdig ongeluk? Dan is het goed om te weten dat u in de meeste gevallen aanspraak kunt maken op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat.
Bij Brugman Letselschade Advocaten hebben wij jarenlange ervaring in het verhalen van letselschade na een verkeersongeluk. Of het nu om een auto ongeluk, een fietsongeluk gaat, ons team van letselschade advocaten kunnen u uitstekend bijstaand in uw letselschade claim.
Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.