Onze letselschade advocaten helpen 100% kosteloos!
Ben je tijdens de rijles betrokken geraakt bij een aanrijding?

Letselschade claimen na een auto ongeluk tijdens de rijles

Als er tijdens de rijles een auto ongeluk gebeurd, dan zijn hier meerdere partijen bij betrokken. Ten eerste is de leerling betrokken bij de aanrijding, maar ook de rij instructeur en de tegenpartij zijn hierbij betrokken. Als er tijdens een rijles een auto ongeluk gebeurt, kunnen meerdere mensen dus letselschade oplopen.

Op deze pagina lees je wat te doen als je als leerling of rij instructeur bij een auto ongeluk tijdens een rijles betrokken bent. Maar ook wat je kunt doen als je door een rijles auto aangereden wordt.

Heeft u letsel aan een auto ongeluk tijdens een rijles letselschade overgehouden? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis rechtsbijstand 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij komen direct voor u in actie.

Wie is auto bestuurder als er tijdens een rijles een auto ongeluk gebeurd?

Deze vraag lijkt eenvoudig te beantwoorden, maar wist u dat de feitelijke bestuurder tijdens een rijles niet de bestuurder is? In artikel 1 is namelijk de definitie van een bestuurder bij een rijles opgenomen:

“hij die rijonderricht geeft of toezicht houdt in het kader van een vanwege de overheid ingesteld onderzoek naar de rijvaardigheid’. De instructeur dus. Degene die les heeft, is de feitelijk bestuurder en wordt verzekeringstechnisch als inzittende gezien.” Als er tijdens een rijles een auto ongeluk gebeurd, is dus niet de leerling de bestuurder, maar de rij instructeur. Dit is alleen anders als je al een rijbewijs hebt maar toch een rijles neemt. Bijvoorbeeld als je door een verkeersongeluk rijangst hebt ontwikkeld.

Maar hoe zit het nu met de schuld en aansprakelijkheid als er tijdens een rijles een auto ongeluk gebeurd?

Als leerling tijdens rijles auto ongeluk overkomen, wat nu?

Als leerling zonder rijbewijs bent u dus geen bestuurder, maar passagier. Dit omdat u onder begeleiding aan het rijden bent en nog niet bevoegd bent om zelf een auto te besturen. Als er tijdens een rijles een auto ongeluk gebeurd, dan bent u dus een passagier en voor de wet een “schuldloze derde”. U kunt namelijk juridisch gezien niks aan het verkeersongeluk doen. Omdat u als inzittende passagier bent, kunt u dus gebruik maken van de zogeheten “schuldloze derde regeling“.

De schuldloze derde regeling houdt in dat u uw letselschadeclaim rechtstreeks bij de letselschade verzekeraar van de betrokken auto’s in kunt dienen. Uw letselschade wordt altijd volledig vergoed, zowel de materiële letselschade posten als het smartengeld.

In Nederland geldt een verplichte verzekering voor motorrijtuigen. Uw letselschade wordt dus altijd vergoed door de auto verzekeraar, dit wordt een WAM verzekeraar genoemd. WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Daarnaast hebben veel rijschoolhouder voor haar personeel, maar ook voor haar leerlingen vaak een schade inzittendenverzekering afgesloten. Ook deze verzekering geeft recht op een letselschadevergoeding als er tijdens een rijles een auto ongeluk gebeurt.

Bent u als leerling tijdens een rijles aangereden of heeft u zelf een aanrijding zoals een kop- staartbotsing veroorzaakt? Dan kunt u uw letselschade claimen op de autoverzekeraar en wordt altijd uw letselschade volledig vergoed.

Als rijinstructeur tijdens een rijles een auto ongeluk meemaken

Je kunt als rijinstructeur nog zo goed opletten en nog zulke goede instructies geven, je hebt niet op verkeersfouten van anderen invloed. Er kan tijdens een rijles een auto ongeluk gebeuren door een fout van uw leerling, maar u kunt ook van achteren aangereden worden door de schuld van de achterop rijdende bestuurder. In beide gevallen kunt u verwondingen of klachten oplopen waarbij de vraag is wie dan schuldig is en wie er aansprakelijk is voor uw letselschade.

Bent u door ander motorvoertuig door diens schuld aangereden? Dan heeft u bij een auto ongeluk tijdens een rijles een aantal opties. Uiteraard kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Ook dit voertuig is verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. U kunt dan rechtstreeks bij de WAM verzekeraar een letselschade claim indienen. Deze letselschadeverzekeraar zal dan al uw letselschade vergoeden. Dit betekent alle kosten zoals medische kosten, maar ook loonschade of inkomensschade als zelfstandig ondernemer.

Werkgever is (ook) aansprakelijk voor aanrijding

Wist u dat ook uw werkgever aansprakelijk is voor letselschade als gevolg van een auto ongeluk tijdens een rijles? In artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek is namelijk het zogeheten “goed werkgeverschap” opgenomen. Op basis hiervan is een werkgever verplicht om een verzekering af te sluiten voor het geval een medewerker tijdens het autorijden een ongeluk overkomt. U kunt dus ook uw werkgever aanspreken. Dit is bijvoorbeeld relevant voor het geval de leerling zelf tijdens een rijles een auto ongeluk veroorzaakt en u dus geen tegenpartij aansprakelijk kunt stellen. Dit op basis van werkgeversaansprakelijkheid.

De svi- verzekering

De WAM verzekering is een verplicht auto verzekering. Ieder motorvoertuig dat op de weg rijdt is verplicht zich te verzekeren tegen aansprakelijkheid. Maar wat nu bij een eenzijdige aanrijding? Of in het geval uw leerling een fout heeft gemaakt? Dan kan er niemand aansprakelijk gesteld worden voor uw letselschade.

Gelukkig sluiten steeds meer mensen een vrijwillige verzekering af, de svi- verzekering. De afkorting svi staat voor Schade Inzittenden Verzekering. Bij een eenzijdig ongeval kun je hiervan gebruik maken om een letselschadevergoeding te verkrijgen. Maar ook als je zelf een verkeersongeluk veroorzaakt kun je de svi- verzekering inschakelen en ontvang je een letselschade vergoeding.

Ik ben door een rijschool aangereden, wat nu?

Bent u door een rijschool aangereden? Als er tijdens een rijles een auto ongeluk gebeurd en de rijschool is schuldig, dan kunt u direct de autoverzekering van de rijschool auto aansprakelijk stellen. Dit doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. In deze aansprakelijkstelling schrijft u wie er aansprakelijk is en voor welke letselschade. Daarnaast benoemt u goed de letselschade bedragen die op uw situatie van toepassing zijn en stuit u de verjaring.

Laat gratis uw letselschade claimen door ons!

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan helpen wij u gratis. In de wet is namelijk opgenomen dan slachtoffers van letselschade recht hebben op:

Onze letselschade advocaten kunnen u dus altijd gratis juridisch bijstaan bij letselschade als gevolg van een ongeluk.

Contact met uw letselschade advocaat

Onze letselschade advocaten hielpen inmiddels meer dan 1000 slachtoffers van een verkeersongeluk. Wilt u ook gratis hulp bij uw letselschade claim? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis rechtsbijstand 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij nemen dan direct contact met u op.

mr. Hajar el Haddad

Hajar is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een aanrijding of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar