Welke letselschade bedragen worden vergoed?
Staat de aansprakelijkheid na een aanrijding vast? Dan kunt u schadevergoeding eisen. Hierbij kunnen onze letselschade advocaten u helpen. Maar op welke letselschade bedragen heeft u nu eigenlijk recht? Dit staat in de wet. Hierin staat dat alle schade vergoed moet worden, zowel de materiële schade als de immateriële schadeposten, ook wel smartengeld genoemd.
Onder de materiële schade vallen alle kosten die u maakt door de aanrijding, maar ook inkomensschade. Dit kan bestaan uit loonschade of inkomensschade van zelfstandig ondernemers. Daarnaast komt schade door een studievertraging voor vergoeding in aanmerking, evenals de volgende kosten:
- medische kosten
- reiskosten
- hulp in het huishouden
- kosten van onderhoud aan uw huis en tuin
- extra kinderopvang
- repartiekosten van uw fiets na een fietsongeluk
- verzorgingskosten en verpleegkosten
- honden uitlaatservice
- kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
Wat is smartengeld?
Bij een ongeluk met letselschade is er ook recht op smartengeld, maar wat is smartengeld? Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade, schadeposten die niet op geld waardeerbaar zijn. Het gaat om een vergoeding van de volgende klachten:
- pijnklachten
- angstklachten
- psychische klachten
Daarnaast is smartengeld een vergoeding voor ontsierende littekens.
Situatieschets aanrijding: 5 tips!
In het geval van een aanrijding is het verstandig om samen met de tegenpartij een aanrijdingformulier in te vullen. Een van de onderdelen van een schade-aanrijdingsformulier in de situatieschets aanrijding. Maar wat is dit precies, wat moet je wel en niet doen en hoe belangrijk is de situatieschets van de aanrijding? Onze letselschade advocaten leggen het hieronder uit.
Bent u betrokken bij een auto ongeluk of bent u als fietser aangereden? Dan kunt u kosteloos aanspraak maken op de hulp van een letselschade advocaat. Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos! Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul via onderstaande link ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.
Situatieschets aanrijding invullen
Het is uiteraard belangrijk om een schadeformulier in te vullen bij een aanrijding. Dit kan een aanrijding met de auto zijn, een fietsongeluk of een ongeluk tussen een auto en een fiets. Naast het invullen van de persoonsgegevens en verzekeringsgegevens is het belangrijk om aan te geven of u letsel heeft en welk letsel, bijvoorbeeld whiplashklachten na een kettingbotsing. Maar ook dient de vraag beantwoord te worden wie schuldig is bij een aanrijding. De situatieschets aanrijding is hierbij van groot belang.
Op een situatieschets kun je heel goed aangeven wat er nu precies is gebeurd. Maar toch gaat het vaak nog fout en ontstaat er nadien discussie over de schuldvraag. Daarom is het goed om op een aantal zaken te letten bij het invullen van de situatieschets op het aanrijdingsformulier.
Hoe Invullen situatieschets aanrijdingsformulier?
Gaat u de situatieschets aanrijdingsformulier invullen? Denk dan om het volgende:
- Zet bij de voertuigen of het om voertuig A of voertuig B gaat.
- Plaats pijlen om de rijrichting van de voertuigen aan te geven
- Teken ook de wegen die naar de plaats van het ongeval lopen
- Zet de naam van de straat bij de tekening en eventueel zelfs een huisnummer
- Beschrijf onder de tekening wat er precies gebeurt is
Op deze manier wordt de tekening voor partijen duidelijk en is de kans op discussie na het invullen van het schadeformulier een stuk kleiner. Dit is met name van belang bij de schuldvraag en dus ook met betrekking tot de vraag wie aansprakelijk is voor uw letselschade.
Nog meer tips voor invullen schadeformulier!
Het tekenen van de situatieschets bij een aanrijding is een belangrijk onderdeel in het geval u een schadeformulier invult. Maar er zijn meer tips voor het invullen van een aanrijdingsformulier:
- Vul het schadeformulier altijd in, ook als u als fietser aangereden door een auto bent. Het hoeft niet per se te gaan om een autobotsing.
- Geef altijd aan dat u letsel heeft, ook bij lichte klachten. Deze kunnen namelijk later verergeren.
- Vul ook altijd uw materiële schade in.
- Kijk goed om de tegenpartij ook zijn of haar verzekeringsgegevens heeft ingevuld.
- Zorg ervoor dat beide partijen het schadeformulier ondertekenen, het is dan een dwingend bewijsmiddel.