Letselschade door aanrijding met trein
Letselschade claimen na aanrijding met trein
In 2022 waren er al 153 bijna aanrijding met een trein. Het gaat daarbij vooral om jongeren. Nog even snel met de fiets of op de scooter over de spoorwegovergang om wachten te voorkomen. Maar dat het hierbij ook goed mis kan gaan blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks 12 dodelijke ongelukken gebeuren door een aanrijding met een trein.
Niet alleen is er een stijging van het aantal bijna ongelukken door een aanrijding met een trein, ook het aantal gewonden neemt snel toe. Dit aantal bleef, net als het aantal bijna aanrijdingen de afgelopen jaren stabiel, maar is in 2021 met 10% gestegen en deze stijging neemt in 2022 nog niet af!
Omdat er zoveel ongelukken op het spoort en met name ook bijna ongelukken gebeuren met een aanrijding trein, is ProRail nu een campagne gestart om mensen en met name jongeren er zich bewust van te maken dat het onder de spoorbomen doorrijden voor ernstig en blijvend letsel kan zorgen en zelfs kan leiden tot overlijden.
Een aanrijding met de trein, kun je dan letselschade claimen?
Feit is dat een aanrijding met een trein voor ernstig letsel en zelfs tot overlijden kan leiden. Maar wat nu als je dusdanig gewond raakt of overlijdt, dat er ook schade ontstaat. Kun je deze letselschade verhalen op iemand? Onze letselschade advocaten leggen het uit!
Als voetganger of fietser aangereden op het spoor
Word je als voetganger aangereden of als fietser aangereden op het spoor en ben je zelf onder het spoor doorgereden, dan heb je geen recht op een letselschade vergoeding. Ook recht op overlijdensschade is er niet. Er is dan immers een wettelijke bepaling overtreden omdat je niet onder de spoorbomen heen mag lopen of rijden. Doe je dit toch, dan is het op eigen risico.
Maar kun je dan nooit aanspraak maken op een letselschade vergoeding? Jawel, als er een schade inzittendenverzekering of schade opzittendenverzekering is. Maar ook als je een schuldloze derde bent!
Wanneer kun je letselschade claimen bij een aanrijding trein
Zit jij bijvoorbeeld achterop de scooter of als passagier in de auto, dan ben je aan te merken als een schuldloze derde. Dit betekent dat jij niks aan de aanrijding met de trein kunt doen. Jij zat immers niet achter het stuur tijdens de aanrijding. Als schuldloze derde kun je dus jouw letselschade claimen op de WAM- verzekering van de scooter of de auto.
Zat je zelf als bestuurder op de scooter of in de auto tijdens de aanrijding met de trein? Dan kun je ook recht hebben op een letselschade vergoeding. Om schadevergoeding te eisen dien je dan in het bezit te zijn van een schade inzittendenverzekering, afgekort een svi verzekering.
Kosteloze hulp van een letselschade advocaat
Wil jij ook kosteloze hulp van een letselschade advocaat bij het claimen van letselschade na een aanrijding met een trein? Neem dan contact met onze letselschade advocaten op. Wij helpen gratis bij letselschade. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor je aan de slag!