Uitzendkracht vaker slachtoffer bedrijfsongeval
Als uitzendkracht slachtoffer van bedrijfsongeval
Ieder jaar brengt de Nederlandse Arbeidsinspectie een rapport uit over het aantal bedrijfsongevallen in Nederland. Uit het meest recente rapport blijkt dat een bedrijfsongeval onder uitzendkrachten relatief het vaakst voorkomt. In 2021 was maar liefst 1 op de 6 slachtoffers van een arbeidsongeval werkzaam via een uitzendbureau.
Hoe komt het nu dat een bedrijfsongeval een uitzendkracht zo vaak voorkomt en wat nu te doen als je als uitzendkracht slachtoffer bent van een ongeval op het werk. Wie is aansprakelijk en op welke letselschade vergoeding is er recht? U leest het in deze bijdrage van onze letselschade advocaat mr. Friso W. Brugman.
Oorzaken bedrijfsongeval als uitzendkracht
Voordat wij ingaan op de vraag wat te doen bij een bedrijfsongeval als uitzendkracht, is het natuurlijk wel de vraag hoe het kan dat maar liefst 7% van alle bedrijfsongevallen in Nederland een uitzendkracht overkomt. Dit lijkt wellicht een laag percentage, maar het aantal uitzendkrachten binnen een organisatie is veel lager dan het aantal personen in loondienst. Relatief gezien gaat het dus om een grote groep.
Bij Brugman Letselschade Advocaten zien de schade letsel advocaten een aantal terugkerende oorzaken van een bedrijfsongeval bij een uitzendkracht. Het gaat om de volgende oorzaken:
- het betreft vaak fysiek zwaar werk en hierbij ontstaan meer bedrijfsongevallen dan op een kantoor
- de gegeven instructies zijn vaak niet afdoende met een gevaar voor letsel tot gevolg
- veiligheidsmiddelen worden niet aan uitzendkrachten gegeven of passen niet (te grote helm, beschermde kleding die niet past)
- uitzendkrachten missen vaak interne opleidingen, met name op het gebied van veiligheid
- er is onvoldoende ervaring in het specifieke werk
Wat te doen bij een bedrijfsongeval?
Wat nu te doen bij een bedrijfsongeval als uitzendkracht? In de wet staat dat je als slachtoffer van een arbeidsongeval 2 dingen moet bewijzen:
- dat er tijdens het werk een ongeval is gebeurd
- dat u hieraan letsel en letselschade heeft overgehouden
Vaak is het overduidelijk dat het bedrijfsongeluk plaatsvond en dat hierdoor letsel is ontstaan. Bijvoorbeeld omdat u per ambulance of door collega’s naar het ziekenhuis bent gebracht. Is dit niet het geval? Vraag dan collega’s die het arbeidsongeluk hebben zien gebeuren om een getuigenverklaring.
Staat het vast dat u als uitzendkracht een bedrijfsongeval is overkomen? Dan is het aan de werkgever om aan te tonen dat haar niks te verwijten valt en zij aan de zorgplicht als werkgever voldaan heeft. Uit vaste rechtspraak blijkt echter dat dit voor werkgever bijna onmogelijk is en de werkgever aansprakelijk is. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Welke werkgever is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval van een uitzendkracht?
Als u voor een uitzendbureau werkt, dan zijn er 2 werkgevers, het uitzendbureau en het bedrijf waar u de werkzaamheden daadwerkelijk uitvoert. Maar welke werkgever is nu aansprakelijk voor letselschade?
In artikel 7:658 BW staat dat de werkgever aansprakelijk die de zorgplicht als werkgever geschonden heeft. Dit zijn bij een bedrijfsongeval uitzendkracht zowel de formele werkgever als de materiële werkgever.
De formele werkgever is de werkgever die uw salaris betaalt, het uitzendbureau dus. Op haar rust de zorgplicht ervoor te zorgen dat u veilig uw werk kunt doen. Zij zijn verplicht te onderzoeken of machines in orde zijn, de veiligheidsvoorschriften afdoende zijn en u veilig het werk kunt doen. Hebben zij dit niet gedaan? Dan is deze formele werkgever aansprakelijk.
Bij de materiële werkgever voert u het werk daadwerkelijk uit. Ook zij zijn aansprakelijk voor letselschade bij een bedrijfsongeval. Namelijk als machines niet in orde zijn, u letsel oploopt door een fout van een collega of omdat de werkinstructies niet voldoende zijn.
Onze letselschade advocaten stellen altijd zowel de materiële als de formele werkgever voor u aansprakelijk.
Bedrijfsongeval, wie betaalt de kosten?
Uiteindelijk zullen de formele werkgever en materiële werkgever uit moeten maken wie uw kosten en schade betalen. Maar welke letselschade wordt er precies vergoed door de werkgever?
Uit welke letselschade bedragen uw schadevergoeding bestaat hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo zal er bij arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval sprake zijn van loonschade. Maar ook worden er allerlei kosten gemaakt als medische kosten. En er is bij aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval recht op smartengeld. Onder andere de volgende letselschade bedragen maken deel uit van uw letselschadevergoeding:
- loonschade door arbeidsongeschiktheid
- pensioenschade
- studievertraging, bijvoorbeeld bij een BBL opleiding
- medische kosten
- kosten gemaakt in het ziekenhuis
- reiskosten
- kosten voor huishoudelijke hulp
- smartengeld
Gratis letselschadde claimen na een bedrijfsongeval
Wilt u weten op welke letselschade bedragen na een bedrijfsongeval u recht heeft? Onze letselschade advocaten helpen graag. Wij gaan uw letselschade berekenen en verhalen deze kosteloos voor u op de letselschadeverzekeraar van de werkgever. De meeste werkgevers zijn namelijk verzekerd tegen letselschade door een bedrijfsongeval.
Uw letselschade advocaat van ons kantoor helpt u gratis bij letselschade claimen. De rechtsbijstandskosten claimen wij bij de verzekeraar van de werkgever. Op grond van de wet worden deze betaald.
Wilt u ook gratis hulp bij een bedrijfsongeval als uitzendkracht? Onze letselschade advocaten helpen graag en altijd 100% kosteloos. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en vertel ons wat u is overkomen. Een letselschade advocaat bij u in de buurt neemt dan direct contact met u op.
Heeft u letselschade opgelopen door een bedrijfsongeval? Onze letselschade advocaten helpen graag en altijd 100% kosteloos!