Nieuwe rechtspraak shockschade Hoge Raad
Rechtspraak shockschade versoepeld
Tot enkele jaren geleden kon alleen een letselschade slachtoffer letselschade claimen na een aanrijding of bedrijfsongeval. Sinds enkele jaren is het aantal gerechtigden uitgebreid. Bij letsel of overlijden van uw naasten kunt u zelf ook schadevergoeding eisen. Dit kan op grond van rechtspraak over shockschade en bij affectieschade.
Rechtspraak shockschade
Aan het recht op shockschade zitten voorwaarden, tot voor kort waren deze streng. De Hoge Raad heeft deze regels nu versoepeld. In deze bijdrage leest u alles over de nieuwe rechtspraak bij shockschade:
- wat is shockschade
- wie heeft recht op shockschade
- voorwaarden shockschade
- wat is affectieschade
Lijdt u schade door een ongeval van een familielid of andere naaste? U heeft dan mogelijk recht op shockschade en affectieschade. Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op een schadevergoeding wegens shockschade of affectieschade? Neem gerust contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos!
Wat is shockschade?
Er is sprake van shockschade als u door een ongeluk van een ander schade lijdt. Bijvoorbeeld omdat u getuigen bent geweest van een ongeluk. Is er sprake van shockschade, dan worden alle letselschade bedragen vergoed. Bijvoorbeeld inkomensschade door arbeidsongeschiktheid, maar ook smartengeld.
Tot voor kort waren de eisen voor het verkrijgen van shockschade zwaar. Zo moest iemand het ongeluk echt hebben zien gebeuren. Werd een naaste van het letselschade slachtoffer gebeld en in het ziekenhuis geconfronteerd met het letsel of overlijden van een naaste, dan was er geen recht op schadevergoeding. Dit is nu veranderd door het veranderen van de rechtspraak shockschade.
Wie heeft er recht op shockschade?
Recht op shockschade hebben slechts een aantal personen:
- ouders van een letselschade slachtoffer
- kinderen van het slachtoffer
- broers en zussen
- andere mensen met een nauwe affectieve relatie tot het slachtoffer
Shockschade vereisten
De voorwaarden voor het verkrijgen van shockschade zijn vereenvoudigd. Dit betekent dat u sneller aanspraak kunt maken op een vergoeding van affectieschade. De nieuwe voorwaarden uit de rechtspraak shockschade op een rij:
- er is sprake van een nauwe of affectieve band met het slachtoffer
- de schade is het gevolg van een waarneming van het ongeval, er is sprake van een directe confrontatie
- als gevolg van deze confrontatie is er een shock ontstaan
- waardoor er psychische klachten zijn ontstaan (denk aan een PTSS)
In de nieuwe rechtspraak is de voorwaarde van een directe waarneming of confrontatie nu soepeler geworden. Er is ook recht op een schadevergoeding van shockschade als je kort na het ongeluk wordt geconfronteerd met de ernstige gevolgen van een ongeluk.
Wilt u weten of u recht heeft op een shockschade vergoeding? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in voor een kosteloos letselschade advies. Voor het verhalen van uw shockschade maakt u bij ons geen kosten!
Lees hier de hele uitspraak van de Hoge Raad
Wat is affectieschade?
Naast shockschade is er ook een recht op affectieschade. Shockschade vinden wij niet in de wet, het recht hierop is er op grond van jurisprudentie van de Hoge Raad. Het recht op affectieschade is in de wet opgenomen. Er is altijd recht op bij ernstig letsel of overlijden van een ander en is een vorm van smartengeld.
Leest alles over affectieschade
Gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat!
Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat? Neem dan contact met ons op. Wij werken door heel Nederland dus u kunt altijd een beroep op ons doen. Bel voor gratis juridische hulp 0800 278 426 (gratis) of vul ons contactformulier in.