Onze letselschade advocaten verhalen uw schade kosteloos!
Heeft u een hoog energetisch trauma opgelopen?

Verschil rechtmatige daad en onrechtmatige daad

Bij een rechtmatige daad gaat het om een handeling die op zich niet in strijd is met een wettelijke bepaling, maar als gevolg waarvan je wel schade kunt lijden. De rechtmatige daden worden in de wet genoemd en zijn limitatief.

De rechtmatige daden die in de Nederlandse wet genoemd worden zijn:

  • zaakwaarneming, artikel 6:198 van het Burgerlijk Wetboek (BW)
  • onverschuldigde betaling, artikel 6:203 BW
  • ongerechtvaardigde verrijking. artikel 6:212 BW

Naast de rechtmatige daad staat in de wet de onrechtmatige daad genoemd. Hierbij gaat het om een doen om laten die nu juist wel in strijd is met de wet of met hoe wij in het maatschappelijk verkeer ons gedragen.

Verschil rechtmatige daad en onrechtmatige daad

Het verschil tussen een rechtmatige daad en een onrechtmatige daad is dat er bij de rechtmatige daad niet sprake is van een “fout”, een handelen in strijd met het recht. Bij een onrechtmatige daad is dit wel het geval. Bij een onrechtmatige daad kun je denken aan een verkeersfout waardoor schade wordt geleden of het onbeheerd open laten staan van een kelderluik als gevolg waarvan iemand hierin valt en letselschade oploopt.

Voorbeeld rechtmatige daad

Een voorbeeld van schadevergoeding een rechtmatige daad is onverschuldigde betaling. Stel je wil jouw collegegeld betalen aan de Universiteit waaraan jij studeert. Je maakt alleen het geld over op de verkeerde bankrekening. Nu rust er op de persoon die het geld ontvangen heeft een terugbetalingsverplichting. Deze persoon handelt niet in strijd met de wet, maar moet toch een betalingshandeling verrichten.

Zaakwaarneming is het tijdelijk waarnemen van iemand. Een bekend voorbeeld is op een huis passen tijdens vakantie. Stel jij past op het huis van een vriend. Als gevolg van een storm is er schade aan zijn huis ontstaan. Deze moet direct gerepareerd worden en jij schiet het bedrag voor herstel voor. Door deze zaakwaarneming ontstaat er jegens jou een terugbetalingsverplichting van het door jou voorgeschoten bedrag.

In het geval van onrechtvaardige verrijking ontvang je een bedrag waar je eigenlijk geen recht op hebt en een ander hierdoor schade lijdt. Er ontstaat dan een schadevergoedingsplicht.

Voorbeelden onrechtmatige daad

Bij een onrechtmatige daad gaat het juist om handelen in strijd met de wet of het ongeschreven recht. Voorbeelden van een onrechtmatige daad zijn:

  • geen voorrang verlenen waardoor een aanrijding ontstaat
  • een kop-staart botsing omdat iemand te kort afstand houdt
  • veiligheidsvoorschriften niet nakomen waardoor een bedrijfsongeval ontstaat
  • een vloer natmaken en hiervoor niet waarschuwen.

Lijdt je als gevolg van de onrechtmatige daad schade, dan kun je een schadevergoeding eisen. Hiervoor kun je een letselschade advocaat inschakelen.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar