1 op de 4 maaltijdbezorgers betrokken bij aanrijding
Even een pizza of sushi bestellen. Er wordt steeds meer eten bezorgd door maaltijdbezorgers. Dit zijn over het algemeen jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Uit recent onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert blijkt dat een maaltijdbezorger meer dan gemiddeld betrokken is bij een aanrijding zoals een scooter ongeluk.
Uit de enquête komt naar voren dat maaltijdbezorgers zich niet altijd helemaal aan de verkeersregels houden. Zo wordt er over de stoep gereden of door rood licht gereden. Maar wat nu als je als maaltijdbezorger bij een verkeersongeluk betrokken bent? Of als je als fietser aangereden wordt door een bezorger van maaltijden? Heb je dan recht op een schadevergoeding?
Verzekeringsplicht werkgever
Veel pizzabezorgers en andere maaltijdbezorgers weten niet dat er een verzekeringsplicht voor werkgevers is. Overkomt jou dus een aanrijding onder werktijd, dan is de werkgever aansprakelijk. Je kunt bij scooterongeluk, fiets ongeluk of aanrijding met de auto dus “gewoon” jouw schade op de werkgever verhalen.
Werkgevers hebben geen verzekeringsplicht, maar zijn over het algemeen wel verzekerd tegen aansprakelijkheid van haar medewerkers. Voor verkeersongelukken tijdens werk kunnen zij een WEGAM of WEGAS verzekering afsluiten. Alle letselschade wordt op basis van deze verzekeraar vergoed, zowel de materiële schade als het smartengeld.
Ben je dus als bezorger van pizza’s, sushi of andere maaltijden betrokken bij een aanrijding, dan kun je altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook als je zelf een verkeersfout hebt gemaakt!
Aangereden door maaltijdbezorger
Werkgevers zijn aansprakelijk voor schade die haar werknemers aan anderen toebrengen. Bent u dus als voetganger of fietser aangereden door een bezorger van eten, dan is de werkgever gehouden u een schadevergoeding voor uw letselschade te betalen.
Daarnaast geldt er in Nederland een verzekeringsplicht voor alle motorvoertuigen. Bent u dus op de fiets of als voetganger aangereden door een bezorgscooter, dan kunt u voor de vergoeding van letselschade ook een beroep doen op de verplichte verzekering. Deze plicht is er op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen, afgekort de WAM.
Gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat in de buurt
In de wet is opgenomen dat als je letsel aan een ongeluk overhoudt en hierdoor schade lijdt, je zonder kosten een beroep kunt doen op een letselschade specialist. Onze letselschade advocaten helpen dus gratis bij letselschade claimen na een aanrijding.
Er is altijd recht op gratis rechtsbijstand, zolang er iemand is die aansprakelijk gesteld kan worden, zoals de werkgever. Overigens zal diens aansprakelijkheidsverzekeraar de letselschade vergoeding betalen.
Wilt u aanspraak maken op gratis rechtsbijstand bij het verhalen van letselschade na een aanrijding? Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.