Een aanrijding tussen scooter en auto, wie betaalt de schade?
Als er na een aanrijding tussen een scooter en een auto iemand gewond raakt en hierdoor schade lijdt, dan is er sprake van letselschade. Het is vanzelfsprekend dat u dan een schadevergoeding wenst. Er worden immers allerlei kosten gemaakt en schade geleden.
Gelukkig is er in de meeste gevallen voor beide partijen bij een ongeval recht op een letselschade vergoeding. Voor de aangereden persoon, maar ook voor de andere bij de aanrijding tussen de scooter en auto betrokkenen. Onze letselschade advocaten leggen het u graag uit.
Lijdt u schade door een aanrijding? Doe dan een beroep op onze kosteloze hulp bij letselschade. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in en vertel waarmee wij u kunnen helpen. Een letselschade advocaat van ons kantoor neemt dan contact met u op.
Wat te doen na een ongeval tussen een scooter en auto?
Na een aanrijding is het belangrijk dat de toedracht vast komt te staan. Daarom is het heel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:
- Vul de gegevens van de tegenpartij op het schade aanrijdingsformulier in
- Teken de situatie op het aanrijdingsformulier
- Laat het schade- aanrijdingsformulier altijd door de tegenpartij tekenen!
- Bel bij twijfel de politie
Helaas blijkt in de praktijk dat de veroorzaker van een ongeval valse informatie opgeeft of zelf doorrijdt na een ongeval. Wij adviseren u daarom om ook altijd een foto van het kenteken van de tegenpartij te maken. Zijn er getuigen van de aanrijding tussen de scooter en auto? Vraag dan altijd om de gegevens van deze getuige(n).
Tegenpartij heeft schuld aan het ongeval
Bent u bij het ongeval tussen een scooter en auto door de andere partij aangereden? Dan is er uiteraard recht op een letselschadevergoeding. De andere partij heeft namelijk een fout gemaakt zoals dit in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (BW) staat. Er is dan sprake van een onrechtmatige daad. Dit betekent voor u dat u recht heeft op een vergoeding van al uw schade. Hieronder vallen alle materiële schadeposten, maar ook het smartengeld.
In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. De letselschade wordt daarom altijd betaald door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Ook kan het letselschade slachtoffer zijn of haar letselschade claim direct bij deze verzekeraar indienen. Het letselschadeslachtoffer hoeft dus niet te onderzoeken of de bestuurder of de eigenaar van de auto aansprakelijk is.
Aanrijding scooter auto: ik ben zelf aansprakelijk (gesteld)
Een moment van onoplettendheid of iemand over het hoofd zien, wij maken allemaal wel eens een verkeersfout. Vaak gaat het goed, maar soms is het gevolg een aanrijding. Als u bij een aanrijding tussen een scooter en auto zelf een verkeersfout maakt, dan zal uw letselschadeverzekeraar de schade van de andere partij vergoeden. Maar het is heel goed mogelijk dat u zelf ook letsel en schade aan het ongeval heeft overgehouden. Ook deze schade kan voor vergoeding in aanmerking komen.
Bij de verplicht WA- verzekering is het mogelijk om een schade-inzittendenverzekering af te sluiten. Deze SVI- verzekering geeft dekking tegen letselschade bij een aanrijding ongeacht de toedracht. Bent u dus betrokken bij een aanrijding en staat de toedracht niet vast of wordt u verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van het ongeval, dan kunt u een letselschade claim indienen bij de SVI- verzekeraar. Uiteraard doet uw letselschade advocaat van ons kantoor dat graag voor u.
Opzittende en passagiers, is er recht op een schadevergoeding?
Was u bij de aanrijding scooter auto passagier en zat u dus niet aan het stuur? Dan kunt u altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Dit op grond van de regeling “schuldloze derde” van het Verbond van Verzekeraars. Op grond van deze regeling is er recht op een letselschade vergoeding voor passagiers in een auto en een opzittende van de scooter die niet reed. De reden voor deze regeling is dat u als passagier of opzittende geen invloed op het rijgedrag van de bestuurder had.
In de schuldloze derden regeling is opgenomen dat als u niet achter het stuur zat en betrokken bent geraakt bij het ongeval, de WAM- verzekeraar kan aanspreken van het voertuig waarin u zelf meereed. Deze verzekeraar zal uw volledige schadevergoeding betalen.
Brugman Letselschade Advocaten help u kosteloos!
Dit klink wellicht te mooi om waar te zijn, maar toch is het waar! Bij Brugman Letselschade Advocaten helpt een letselschade advocaat u altijd geheel kosteloos bij het verhalen van letselschade op de aansprakelijke partij of op de SVI- verzekeraar.
In de wet is opgenomen dat de veroorzaker van het ongeval (of diens verzekeraar) de kosten voor een advocaat moet betalen als de aansprakelijkheid erkend is. Maar ook de meeste schade inzittendenverzekeraars vergoeden op grond van de algemene voorwaarden de advocaatkosten!
Contact met uw letselschade advocaat
lijdt u letselschade door een aanrijding tussen een scooter en auto of heeft u anderszins letsel opgelopen en lijdt u schade? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier in wat u is overkomen. Een van onze letselschade specialisten neemt dan contact met u op.