40% gebruikers betaalt hulpmiddelen zelf!
Hulpmiddelen bij letsel
40% van de mensen met letsel of een ziekte die zijn aangewezen op hulpmiddelen betalen een deel van de hiermee gemoeide kosten zelf. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van het ministerie van VWS.
Het gaat bij de kosten die gemaakt worden voor een medisch hulpmiddel voor zaken die onder de vergoede zorg vallen. Hier zijn echter vaak een eigen risico of eigen bijdragen van kracht. Bij een eenmalige aanschaf van hulpmiddelen gaat het gemiddeld om € 250,00. Bij jaarlijks terugkomende kosten om een bedrag van € 127,00.
Hulpmiddelen zijn voor veel mensen van levensbelang. Denk aan een rolstoel voor mensen met een dwarslaesie, een gehoorapparaat of gebitsprothese. Sommige mensen hebben zelfs meerdere beperkingen en hierdoor meerdere hulpmiddelen nodig. Zonder deze hulpmiddelen is er sprake van een verminderde kwaliteit van leven en kunnen mensen zelfs niet meedoen in de maatschappij. Dit terwijl het laatste nu het doel is van de Wet op de Maatschappelijke ondersteuning.
Vergoeding van hulpmiddelen bij letsel door een ongeval
Bij Letselschade slachtoffers is er ook vaak behoefte aan hulpmiddelen. Voorbeelden van hulpmiddelen die vaak voorkomen zijn:
- Krukken
- Rolstoel
- Traplift
- Verhoogd toilet
- Speciale brillen
- Aangepast bureau
- Ergonomische bureaustoel
Wie moet hulpmiddelen bij letselschade vergoeden?
Verzekeraars verwijzen letselschade slachtoffers steeds vaker naar de gemeente voor hulpmiddelen. In dat geval zijn er echter eigen bijdragen verschuldigd en/ of een eigen risico. Deze vallen onder de letselschadevergoeding. Het doorsturen van letselschadeslachtoffers naar de gemeente is echter niet correct. Het is ten eerste het afschuiven van kosten op de gemeenschap terwijl de letselschade is veroorzaakt door de aansprakelijke partij. Daarnaast is het zo dat hulp vanuit de WMO zo goedkoop mogelijk moet zijn. Bij letselschade dient echter niet het goedkoopste hulpmiddel vergoed te worden, maar het best passende hulpmiddel voor het letselschadeslachtoffer!
Op welke hulpmiddelen heb ik recht bij letselschade?
Daar waar bij de WMO- hulp het goedkoopste hulpmiddel vergoed wordt, is de vergoedingsplicht van verzekeraars bij letselschade veel ruimer. Volgens de wet dient een letselschade slachtoffer van een verkeerongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet namelijk zoveel mogelijk teruggebracht worden in de situatie voor ongeval. Dit betekent dat alle hulpmiddelen vergoed moeten worden. Het gaat dan niet alleen om hulpmiddelen voor thuis of op het werk, maar ook om hobby’s uit te kunnen voeren. Een aangepaste auto hoort hier ook bij!
Uw letselschade advocaat adviseert u graag
Heeft u hulpmiddelen nodig na een ongeval? Laat u dan kosteloos adviseren door een letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Wij inventariseren met u welke hulpmiddelen u nodig heeft en berekenen uw letselschade. Uw letselschade advocaat zorgt vervolgens dat u een volledige letselschade vergoeding ontvangt en al uw hulpmiddelen vergoed worden.