Afname bedrijfsongevallen in 2020
Er zijn in 2020 minder bedrijfsongevallen bij de Inspecties SZW gemeld als in de jaren ervoor. Dit is debet aan de coronamaatregelen die de overheid in maart van 2020 invoerde. Op grond van deze maatregelen werden met name horeca zaken en winkels gesloten en werd thuiswerken de regel. Hierdoor gebeurde er ook in bepaalde sectoren minder ongevallen op het werk.
Minder bedrijfsongevallen gemeld bij de Inspectie SZW
In 2020 werden er 3655 bedrijfsongevallen gemeld bij de Inspectie SZW. Als gevolg van een bedrijfsongeval overleden er 54 personen. Door de coronamaatregelen was het aantal arbeidsongevallen aanzienlijk minder dan in 2019 toen er 4474 bedrijfsongevallen werden gemeld. In dat jaar was er ten opzichte van 2018 nog sprake van een stijging van het aantal arbeidsongevallen van 106 ongevallen. Het is de vraag hoe het aantal bedrijfsongevallen zich in 2021 zal ontwikkelen.
Ondanks dat er aanzienlijk minder bedrijfsongevallen plaatsvonden in 2021 staat in de ‘monitor arbeidsongevallen 2020′ van de Inspectie SZW dat het aantal bedrijfsongevallen nog verder omlaag kan als werkgever meer maatregelen nemen om ongevallen te voorkomen. Zo blijken werkgevers nog onvoldoende de arbeidsrisico’s in kaar te brengen. Zouden zij dit wel doen, dan kunnen er ongevallen op het werk voorkomen worden. Ook blijken werkgever bij het kopen van machines voor het bedrijf onvoldoende te letten op de veiligheid van deze machines. Daarnaast kan de inrichting van de arbeidsplaats bedrijfsongevallen voorkomen.
Wanneer een bedrijfsongeval melden bij de Inspectie SZW?
Op grond van de wet dienen werkgever een bedrijfsongeval onder omstandigheden te melden. Het gaat om de volgende gevallen:
- Er is sprake van een bedrijfsongeval met dodelijke afloop.
- Het letselschadeslachtoffer moet in het ziekenhuis opgenomen worden.
- Er is sprake van blijvend letsel bij de medewerker.
Het bedrijfsongeval moet binnen 24 uur worden gemeld anders krijgt de werkgever een boete. Blijkt dat de werkgever een verwijt gemaakt kan worden van het ontstaan van het arbeidsongeval? Ook dan wordt er door de Inspectie SZW aan de werkgever een boete opgelegd.
Vooral letsel bij bouwongevallen en ongevallen in de industrie
Uit het onderzoek van de Inspectie SZW komt naar voren dat letsel met name het gevolg is van ongevallen op de bouwplaats, bij afvalverwerking, de landbouw, visserij en dat er veel bedrijfsongevallen in de industrie plaatvinden. Daar wordt met name veel gewerkt met gevaarlijke machines en ook een ongeval met een heftruck komt daar geregeld voor. In 2020 waren er ook met name voor ongevallen op het werk door machines en omdat mensen van een hoogte vielen, zoals bij een val van een steiger bij een bouwongeval.
Letselschade verhalen na een bedrijfsongeval
Bij letselschade door een bedrijfsongeval is de werkgever meestal aansprakelijk. Op grond van artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek dient de werkgever namelijk te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit betekent dat machines waarmee gewerkt moet worden veilig zijn, dat er voldoende (schriftelijke) instructies zijn gegeven en dat de werkgever toezicht houdt op het werk. Wordt de zware zorgplicht van de werkgever geschonden? Dan is de werkgever aansprakelijk voor de letselschade die het letselschade slachtoffer als gevolg van het ongeval op het werk oploopt.
Werkgevers zijn ook aansprakelijk voor letsel veroorzaakt door fouten van haar medewerkers. Als een collega een andere collega dus letsel toebrengt, dan is de werkgever verplicht de letselschade te vergoeden.
De meeste werkgevers zijn overigens verzekerd tegen aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen. De letselschade wordt dan vergoed door de letselschade verzekeraar.
Kosteloze hulp bij het verhalen van letselschade
In de wet is geregeld dat niet alleen de letselschade na een ongeval vergoed moet worden door de aansprakelijke partij, maar ook de kosten van een letselschade advocaat. Bij letsel door een bedrijfsongeval heeft u dus recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat.
Lijdt u letselschade door een bedrijfsongeval? Neemt u dan contact een letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten op. Met 10 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij. Bel voor de kosteloze hulp bij uw letselschade claim na een bedrijfsongeval gratis 0800 278 4626 of vul hier uw gegevens in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.