Werkgeversaansprakelijkheid coronabesmetting
Als u letsel oploopt als gevolg van een een bedrijfsongeval dan is de werkgever veelal aansprakelijk voor uw letselschade. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Maar wat nu bij een coronabesmetting, is er dan ook sprake van werkgeversaansprakelijkheid? Met andere woorden, is er recht op een schadevergoeding als u op het werk het coronavirus oploopt?
Werkgeversaansprakelijkheid voor coronabesmetting
Werkgeversaansprakelijkheid is opgenomen in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit wetsartikel moet de werkgever zorgen voor een veilige werkplek. Men zou kunnen betogen dat dit met betrekking tot het coronavirus inhoudt dat de werkgever maatregelen moet treffen om een coronabesmetting te voorkomen. De werkgever kan aan deze zorgplicht voldoen door mondkapjes beschikbaar te stellen, verplicht te stellen dat handen veelvuldig worden gewassen, door desinfectiemiddelen te verschaffen en schermen te plaatsen tussen de werkplekken. Neemt de werkgever deze maatregelen niet, dan zou hij aansprakelijk kunnen zijn voor de letselschade van zijn medewerkers!
Corona en de gevaren die aan de besmetting kleven zijn algemeen bekend. De werkgever kan zich dus niet verschonen door te stellen dat hij niet wist dat het coronavirus bestond of wat de gevaren hiervan waren. Hierbij kan een vergelijking worden gemaakt met de diverse jurisprudentie omtrent asbestzaken waarbij werkgevers ook vaak betogen dat zij de gevaren van asbest niet kende en/ of behoorde te kennen.
Werkgever aansprakelijk stellen voor coronabesmetting?
Het grote probleem bij werkgeversaansprakelijkheid door een coronabesmetting is echter dat op grond van de wet de werknemer als letselschade slachtoffer moet aantonen dat hem tijdens het werk een bedrijfsongeval is overkomen. Vertalen wij dit naar een coronabesmetting, dan moet de werknemer dus bewijzen dat hem de besmetting tijdens het werk is overkomen. Met andere woorden, de bewijslast rust op de werknemer. En nu juist hier wringt de schoen! Immers, een coronabesmetting kan overal opgelopen worden, op het werk, maar ook binnen het gezin, door een bezoek aan de supermarkt of tijdens een familiebezoek.
Vergelijken wij de situatie rondom het coronavirus weer met de asbestzaken, dan verweerde werkgevers zich bij de asbestzaken vaak dat de longziekte ook het gevolg kon zijn van langdurig roken. Er is met andere woorden een probleem met het causaal verband tussen de besmetting en het werk!
Omdat de werknemer moet bewijzen dat hij of zij tijdens het werk besmet is geraakt met het coronavirus zal, nu een coronabesmetting overal opgelopen kan worden, werkgeversaansprakelijkheid niet snel aangenomen kunnen worden. Maar is het dan kansloos om de werkgever aansprakelijk te stellen voor letselschade als gevolg van een coronabesmetting?
Proportionele aansprakelijkheid bij coronabesmetting?
In het recht kennen wij ook het leerstuk van de proportionele aansprakelijkheid. Dit leerstuk houdt eenvoudig uitgelegd in dat er meerdere oorzaken aan te wijzen zijn voor het ontstaan van het letsel c.q. de schade. Zoals bij de asbestzaken de longziekte het gevolg kan zijn van de asbestbesmetting en het jarenlang roken. Er wordt dan onderzocht in hoeverre de longziekte het gevolg kan zijn geweest van de blootstelling aan asbest.
Passen wij het leerstuk van de proportionele aansprakelijkheid toe op een coronabesmetting, dan zou er dus gekeken moeten moeten wat de oorzaken van de coronabesmetting kunnen zijn geweest. Het werk is daarbij 1 van de oorzaken. Deze oorzaak wordt des te waarschijnlijker voor de besmetting als de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden door geen maatregelen tegen besmetting te nemen en er een directe collega eerder besmet bleek te zijn met het coronvirus. Maar ook de persoonlijke omstandigheden van het letselschadeslachtoffer kunnen hierbij een rol spelen. Is iemand bijvoorbeeld alleenstaand, laat hij zijn boodschappen bezorgen enz.
Is de werkgever aansprakelijk voor een coronabesmetting?
Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Voldoet een werkgever niet aan zijn zorgplicht door geen maatregelen te nemen tegen een coronabesmetting? Dan is hij op zich aansprakelijk voor geleden schade. Het probleem zit hem echter in de bewijslast nu de werknemer moet bewijzen dat hij op het werk besmet is geraakt. Wellicht dat de proportionele aansprakelijkheid hier de werknemer de helpende hand kan bieden!
Brugman Letselschade Advocaten
Lijdt u letsel door een ongeval op het werk of bent u (mogelijk) op het werk besmet geraakt met het coronavirus? Neemt u dan contact op met een van de letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten. Wij bieden u altijd een kosteloos letselschade advies en helpen u graag! Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid? Dan verhalen wij uw letselschade altijd 100% kosteloos op de aansprakelijke partij!
Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in; een letselschade advocaat van ons kantoor neemt nog dezelfde dag contact met u op!