Thuiswerken, is de werkgever aansprakelijk voor schade?
Aansprakelijkheid voor thuiswerken
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is het advies zo veel mogelijk thuis te werken. Dit om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dit vergt veel van de medewerker, maar ook van de werkgever! De zorgplicht uit artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en artikel 7:611 BW gelden immers onverminderd bij thuiswerken. En ook zijn er de arboregels waaraan voldaan moet worden.
De vraag die gesteld kan worden is in hoeverre de werkgever nu aansprakelijk is voor schade tijdens het thuiswerken. Want wat als er onder het thuiswerken een ongeval gebeurd? Is de werkgever dan aansprakelijk of blijft de werknemer met de schade zitten? De vraag die dan ook gesteld kan worden is: “Thuiswerken, is de werkgever aansprakelijk voor schade?”
Thuiswerken, is de werkgever aansprakelijk voor schade?
Ook als uw als medewerker thuis werkt, zijn in ieder geval de arboregels onverminderd van toepassing. Dit houdt onder andere in dat de werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Zo dienen bureau en bureaustoel zo aangepast te zijn dat de werknemer geen lichamelijke klachten krijgt. Is de werkplek niet conform de arboregels ingericht? Dan is de werkgever aansprakelijk voor de letselschade die de medewerker lijdt!
Niet alleen moet er sprake zijn van een goed ingerichte werkplek, op grond van de arboregels moet de werkgever ook oog hebben voor de psychosociale arbeidsbelasting van haar personeel. Het gaat dan met name om het terugdringen van de werkdruk. Voldoet zij hier niet aan, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade.
Een arbeidsongeval tijdens thuiswerken, is de werkgever aansprakelijk?
Aansprakelijkheid voor een arbeidsongeval of bedrijfsongeval is geregeld in artikel 7:658 BW. Het eerste en tweede lid van dit artikel luiden:
- De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.
- De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Op grond van het eerste lid van artikel 7:658 BW geeft de werkgever de verplichting om de werkplek waar het werk wordt verricht zo in te richten en maatregelen te treffen alsmede aanwijzingen te verstrekken dat ongevallen voorkomen worden. Waar het werk wordt uitgevoerd maakt volgens dit artikel niet uit. Ook als het werk dus thuis uitgevoerd wordt, rust op de werkgever een zorgplicht om ervoor te zorgen dat het werk veilig wordt uitgevoerd.
In het tweede lid van artikel 7:658 BW staat vervolgens dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade die de medewerker lijdt tijdens het werk, tenzij de werkgever voldoet aan haar zorgplicht. Dit houdt dus in dat de werkgever aansprakelijk is tenzij hij aan kan tonen dat hij de werkplek zo heeft ingericht en die maatregelen heeft getroffen alsmede aanwijzingen heeft gegeven dat ongevallen zo veel als mogelijk voorkomen worden.
Werkgever is aansprakelijk voor bedrijfsongeval tijdens thuiswerken
Conclusie is dus dat u de werkgever ook aansprakelijk stellen kunt als u tijdens het thuiswerken een ongeval overkomt. bijvoorbeeld omdat u valt over speelgoed dat op de grond ligt en u een gebroken been heeft. Dit is alleen anders als de werkgever u uitdrukkelijk heeft gezegd dat u ervoor moet zorgen dat er geen speelgoed op de grond ligt.
De werkgever is dus ook aansprakelijk voor letselschade tijdens thuiswerken. Het kan dan gaan om schade door het schenden van de arbowet of omdat het ongeval op het werk gebeurd omdat de werkgever zijn zorgplicht uit artikel 7:658 BW niet is nagekomen.
Letselschade bedrijfsongeval
Lijdt u letselschade door een bedrijfsongeval thuis of op het bedrijf zelf? Er is dan meestal een schadevergoedingsplicht van de werkgever. Dit houdt in dat de werkgever in de meeste gevallen een letselschade vergoeding moet betalen. De meeste werkgevers zijn echter verzekerd tegen aansprakelijkheid. De letselschade verzekeraar zal dan uw letselschade vergoeden.
Contact met uw letselschade advocaat
Lijdt u letselschade door een bedrijfsongeval? Laat u dan gratis adviseren door een letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten.
Onze letselschade advocaten hebben geruime ervaring in het verhalen van letselschade. Ook zijn veel van onze letselschade advocaten lid van de specialisten vereniging van letselschade advocaten en dragen wij het specialisten keurmerk van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in voor een kosteloos letselschade advies van een letselschade advocaat van ons kantoor. Wij helpen u graag! Een advies is altijd kosteloos, evenals het verhalen van uw letselschade op de aansprakelijke partij. Onze kosten worden betaald door de letselschade verzekering van de aansprakelijk gestelde partij.