Aansprakelijkheid van gezinsleden, hoe zit dat?
Aansprakelijkheid gezinsleden
Dagelijks gebeuren er vele ongelukken in en rondom het huis. Vaak onschuldig, soms met letsel tot gevolg. Maar hoe zit het nou als gezinsleden door een ongeval elkaar letsel toebrengen? Schuld is er niet, maar is het schade toebrengende gezinslid nu aansprakelijk voor de schade die geleden wordt? Het antwoord is ja, onder voorwaarden!
Een belangrijke vraag, temeer nu er als gevolg van het letsel schade kan ontstaan. Medische kosten, verzorgingskosten en zelfs arbeidsongeschiktheid kunnen immers het gevolg zijn van het ongeval. Of er sprake is van aansprakelijkheid van gezinsleden bij een ongeval thuis hangt af van de omstandigheden. Onze letselschade advocaten adviseren u graag.
Wanneer is een gezinslid aansprakelijk voor uw schade?
Voor aansprakelijkheid van een ander gezinslid voor letselschade van u of een ander gezinslid is een “fout” nodig, zo staat in de wet. Dit klinkt zwaar, maar van een “fout” als bedoelt in de wet is al snel sprake. Ook een onvoorzichtigheid, een onhandigheid of een onoplettendheid kan al leiden tot aansprakelijkheid. Ook als de schade wordt toegebracht binnen het gezin, bijvoorbeeld tussen echtgenoten of kinderen. Denkt u aan kinderen die speelgoed laten slingeren precies voor de deur waarover u ten val komt. Of een hark waar iemand op gaat staan en die u even had laten liggen omdat de telefoon ging. Kleine ongelukjes die grote gevolgen kunnen hebben!
Lijdt u of een gezinslid letsel door een ongeluk thuis? Is er hete thee over iemand heen gevallen, sprake van een valpartij thuis of een ongeluk in de tuin? Laat u dan adviseren door een letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Wij onderzoeken of er sprake is van aansprakelijkheid en of er recht is op een letselschadevergoeding op grond van de WA-verzekering.
Wie betaalt schade door een ongeluk thuis?
Indien er sprake is van letsel door een ongeluk thuis, dan is de volgende vraag wie de schade die hierdoor is ontstaan vergoed. De meeste gezinnen hebben een WA-verzekering. Deze betaalt de letselschade. Het aangesproken gezinslid merkt dus niks van de letselschade claim. Deze wordt afgehandeld door de letselschade verzekering. Het aansprakelijk stellen van uw echtgenoot, dochter of een bekend heeft dus meestal geen consequenties voor deze persoon.
Welke schadeposten vallen onder de letselschade vergoeding?
In het geval van letselschade is er recht op een volledige schadeloosstelling. Alle kosten en de schade door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid moeten betaald worden. Daarnaast is er recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de pijnklachten en eventuele psychische klachten als een PTSS die u door een ongeval lijdt.
Is er sprake van arbeidsongeschiktheid door het ongeval? Dan betaalt een werkgever meestal het eerste jaar door. Bij een zelfstandig ondernemer is dit anders. Maar ook als u in loondienst werkt dan kan er sprake zijn van arbeidsongeschiktheid. ORT of bonussen worden namelijk vaak niet doorbetaald.
Een tekort aan inkomen door een ongeval maakt deel uit van de letselschade claim. Uw letselschade advocaat helpt u hierbij. Dit doen wij door het inkomen voor uw ongeval te vergelijken met het inkomen na het ongeval. Het verschil verhaalt uw letselschade advocaat op de letselschade verzekeraar.
Contact met uw letselschade advocaat
Heeft u letsel opgelopen door een ongeval thuis en lijdt u hierdoor schade? Neem dan vrijblijvend contact op met onze letselschade specialisten. Wij adviseren u graag en verhalen zo nodig uw letselschade op de WA-verzekering. Dit doen wij altijd 100% kosteloos voor u! De kosten voor rechtsbijstand worden betaald door de letselschade verzekering!
Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen nog dezelfde dat contact met u op.
Mensen lezen ook: