Blijvende invaliditeit door een ongeval, wat nu?
Een ongeval kan grote gevolgen hebben. U kunt als als gevolg van een aanrijding of een ongeval op het werk tijdelijk invalide worden. Maar er kan sprake zijn van blijvende invaliditeit. De letselschade die u hierdoor lijdt is vaak te claimen op een letselschade verzekeraar!
In deze bijdrage leest u alles over schadevergoeding bij invaliditeit. Wat is blijvende invaliditeit, hoe wordt het berekend en welke schade kunt u verhalen bij invaliditeit na een ongeluk.
Kosteloos verhalen letselschade bij (blijvende)invaliditeit
Bij Brugman Letselschade Advocaten zijn wij gespecialiseerd in het verhalen van letselschade. Onze rechtsbijstand is ook nog eens volledig kosteloos voor u. Geen no cure no pay of kleine lettertjes, gewoon kosteloos! Wij verhalen de kosten namelijk op de aansprakelijke partij.
Wat is blijvende invaliditeit
Als u bij een auto-ongeval of fietsongeluk letsel oploopt, dan is de kans groot dat u hieraan klachten overhoudt. Deze klachten zorgen voor beperkingen, bijvoorbeeld op het gebied van werk of in het huishouden. Soms duren deze beperkingen voort en is er sprake van blijvende beperkingen. Wij spreken dan van blijvende invaliditeit.
Blijvende invaliditeit wordt door artsen uitgedrukt in een percentage waarbij de hele mens 100% is. Is er bijvoorbeeld sprake van een gebroken been, dan kan het percentage blijvende invaliditeit worden vastgesteld op 1 en 10% (afhankelijk van de ernst van het letsel). Dit wordt blijvende invaliditeit van de gehele persoon genoemd.
Letselschade vergoeding bij blijvende invaliditeit
Als u letsel oploopt bij een ongeval door toedoen van een ander, dan is er recht op een letselschade vergoeding. Het percentage blijvende invaliditeit speelt hierbij een beperkte rol. Het wordt alleen betrokken bij het smartengeld. Bij letselschade door een ongeluk in het verkeer, op het werk of door een hondenbeet gaat het namelijk om een vergoeding van de werkelijke schade!
Indien er sprake is van letsel, dan worden alle schadeposten vergoed. Letselschade is persoonlijk en dus bij iedereen anders! Dit zijn de meest voorkomende schadeposten bij letselschade:
- Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
- Het eigen risico van de zorgverzekering
- Kosten fysiotherapeut en psycholoog
- Ziekenhuiskosten
- Hulp in het huishouden
- Onderhoudskosten huis en tuin
- Reiskosten
- Een studievertraging
- Kosten verzorging en verpleging
- Smartengeld
Wat is smartengeld
Inkomensschade en medische kosten is te berekenen, smartengeld berekenen is echter niet mogelijk. Het is een vergoeding voor na een ongeval opgelopen pijnklachten, leed en verdriet door de blijvende invaliditeit. Daarom wordt smartengeld vastgesteld door te kijken naar wat andere letselschade slachtoffers aan smartengeld hebben gekregen in vergelijkbare zaken. Als deze zaken staan in de smartengeld gids.
Lees hier meer over smartengeld!
Blijvende invaliditeit arbeidsongeval
Blijvende invaliditeit na een arbeidsongeval of verkeersongeval (zie hieronder) kan grote gevolgen voor uw leven hebben. Soms kunt u uw werk zelfs niet meer uitvoeren of bepaalde taken in het huishouden niet meer uitvoeren. En uw hobby heeft u aan de wilgen moeten hangen. Voor al deze schadelijke gevolgen ontvangt u een vergoeding.
Is de blijvende invaliditeit het gevolg van een arbeidsongeval? Dan is uw werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Uw werkgever is waarschijnlijk verzekerd voor letselschade door een arbeidsongeval en uw schade wordt dan betaald door een letselschade verzekering.
Als u door een bedrijfsongeval uw werk niet meer kunt uitoefenen gaat de werkgever op zoek naar ander werk. Soms komt u zelfs in aanmerking voor een UWV- uitkering wegens blijvende arbeidsongeschiktheid. Wij zorgen dan dat uw inkomensschade wordt vergoed. Ook hebben wij arbeidsdeskundigen die u helpen naar het zoeken van passend werk. Uw letselschade advocaat zoekt dan samen met u en de arbeidsdeskundige naar werk dat u leuk vindt en kunt doen met uw ervaring en opleiding. Dit naast het verhalen van uw letselschade!
Blijvende invaliditeit na verkeersongeval
Een auto ongeluk, een aanrijding fietser/ auto of een scooterongeluk, in het verkeer gebeuren veel ongevallen met letsel. Soms gaat het om licht letsel, maar vaak ook om zwaar lichamelijk letsel. Houden de klachten en beperkingen na een verkeersongeval aan, dan spreken wij van blijvende invaliditeit na een verkeersongeval.
Letselschade vergoeden na een verkeersongeval is goed geregeld in Nederland! Zo zijn motorvoertuigen verplicht verzekerd op grond van de WAM, kunnen passagiers gebruik maken van de ‘Schuldloze derden regeling’ en genieten fietsers en voetgangers extra bescherming in het verkeer! Zelfs als er geen aansprakelijke partij kan een letselschadeslachtoffer bij een verkeersongeval letselschade claimen op de schade inzittenden verzekering!
Is er bij u sprake van blijvende invaliditeit na een verkeersongeval? Neem dan contact met onze letselschade advocaten en letselschade juristen op. Wij helpen u en altijd 100% kosteloos!
Blijvende invaliditeit bij whiplash
Van een whiplash wordt gesproken als u door bijvoorbeeld een kop-staart botsing met nek heen en weer wordt geslingerd. Er ontstaan dan nekklachten die lang kunnen aanhouden. Ook blijvende invaliditeit bij whiplash komt voor. Dit wordt ook wel een chronische whiplash genoemd!
Blijvende invaliditeit bij whiplash wordt door verzekeraars vaak ontkent. Bij Brugman Letselschade Advocaten helpen wij u graag bij letselschade door een whiplash. Wij weten hoe met een whiplash om te gaan en verhalen uw letselschade op de letselschade verzekering voor u!
Brugman Letselschade Advocaten
Brugman Letselschade Advocaat is de letselschade specialist van Nederland. Onze letselschade advocaten en juristen hebben tot 25 jaar ervaring op het gebied van het verhalen van letselschade. Of het nu om een ongeval op het werk, een verkeersongeluk of een hondenbeet gaat, wij staan u met raad en daad bij! En omdat wij door heel Nederland bezoekadressen hebben, zijn wij altijd in de buurt.
Wilt u een vrijblijvend letselschade advies bij u thuis of bij ons op kantoor? Heeft u vragen of wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke partij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of stuur ons een bericht!