Auto ongeluk, wie is schuldig?
Letselschade Amsterdam, 21 juli 2020 | Een auto ongeluk met ernstig letsel deze week op de A8. Een vrouw remde abrupt voor een aantal eenden die de weg overstaken. Het voertuig dat achter de vrouw reed kon niet meer tijdig remmen. Het gevolg was een kettingbotsing. De vraag die gesteld kan worden bij dit auto ongeluk op de A8: wie is schuldig?
De auto van de vrouw vloog bij de aanrijding op de A8 over de kop. Zij raakte bij de auto botsing ernstig gewond en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook de bestuurder van de andere auto heeft ernstig letsel aan het verkeersongeval overgehouden.
Natuurlijk mag je niet zomaar remmen als automobilist. Maar soms is een noodstop gerechtvaardigd. De vraag is nu wie er in dit ongeval fout zat en de letselschade van de ander moet vergoeden. Is dit de vrouw die plotseling remde? Of toch de man dit op haar auto boste en misschien meer afstand had moeten houden en zo de aanrijding had kunnen voorkomen?
Ik ben van achteren aangereden, wat nu?
Ik ben betrokken geraakt bij een auto ongeluk, wie is schuldig bij een kettingbotsing? Dit is een vraag die onze letselschade advocaten veelvuldig horen. Op grond van de wet is het achterste voertuig bij een auto botsing fout. Deze persoon moet zijn voorganger een schadevergoeding betalen. In Nederland zijn alle motorvoertuigen overigens verplicht verzekerd. Letselschade wordt dan ook betaald door de WAM– verzekeraar. Is het voertuig dat de kettingbotsing veroorzaakte niet verzekerd? Dan kan er een beroep gedaan worden op het Waarborgfonds.
De regel dat het achterop rijdende voertuig bij een auto ongeluk de schade moet voldoen is echter geen absolute regel. Het hangt af van de omstandigheden van het geval. Zo is het goed mogelijk dat de automobilist die in dit voorbeeld bij het auto ongeluk op de A8 achterop reed, voldoende afstand hield, maar niet meer tijdig kon remmen. Hij hoefde ook niet te verwachten dat iemand plotseling zou remmen op de A8.
Een auto ongeluk, wie is schuldig?
In beginsel is het achterste voertuig bij een kop staart botsing dus altijd schuldig. Of dit werkelijk zo is hangt dus sterk af van de omstandigheden waaronder het auto ongeluk plaatsvindt.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding na een auto ongeval? Onze letselschade advocaat bij u in de buurt geeft u een geheel vrijblijvend letselschade advies. Uw letselschade verhalen wij 100% kosteloos op e aansprakelijke partij, of op de schade inzittenden verzekering.
Bel voor een gratis letselschade advies of het verhalen van uw letselschade 0800 278 46 26 of stuur ons een bericht.
Letselschade claim op de schade inzittenden verzekering
Nu is het niet zo dat de persoon die de verkeersfout maakt, zijn letselschade niet kan claimen? Is er een schade inzittendenverzekering (SVI- verzekering) afgesloten? Dan wordt op basis van deze verzekering de letselschade van alle inzittenden vergoed. Ook de bestuurder die de verkeersfout heeft gemaakt en aansprakelijk wordt gehouden, komt op basis van de SVI- verzekering in aanmerking voor een letselschade vergoeding.
Bij een schade-inzittendenverzekering maakt het dus niet uit wie schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval. Het feit dat het ongeval is gebeurd maakt dat de letselschade claim gehonoreerd wordt.
Een SVI- verzekering is ook belangrijk bij een eenzijdig ongeval in het verkeer. Want wat als door gladheid uw auto tegen de vangrail aanrijdt en hieraan een whiplash overhoudt? U kunt hiervoor niemand aansprakelijk stellen. Is er echter een schade inzittendenverzekering, dan kan er ook bij een eenzijdig ongeval letselschade geclaimd worden.
Gratis rechtsbijstand bij letselschade
Bij Brugman Letselschade Advocaten krijgt u gratis rechtsbijstand bij letselschade. De kosten van rechtsbijstand maken namelijk deel uit van uw letselschadevergoeding. U ontvangt u volledige schadevergoeding. De kosten voor rechtsbijstand worden apart vergoed! Dit is ook het geval bij een beroep op de schade- inzittendenverzekering!
Met name letselschade juristen en letselschadebureaus adverteren met het systeem van no cure no pay. Bij Brugman Letselschade Advocaten is de rechtshulp echter volledig kosteloos! Bij no cure no pay staat u een deel van uw schadevergoeding af. Wij raden dit systeem af! Het kost u immers veel geld, tot wel 25% van uw vergoeding.
Wilt u 100% gratis rechtsbijstand bij letselschade na een auto ongeluk? Neemt u dan contact op met een letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten bij u in de buurt. Wij helpen u graag en claimen uw letselschade altijd kosteloos!
Mensen lezen ook: