Schade vergoeding na onrechtmatige daad
Door een auto aangereden worden, iemand die een pot verf van een ladder laat vallen of een kelderluik dat open wordt gezet zonder waarschuwing. Het zijn voorbeelden waarbij iemand een verwijt gemaakt kan worden. Er is dan sprake van een fout of, zoals in artikel 6:162 BW staat, een onrechtmatige daad.
De persoon die onrechtmatig handelt, moet u een schadevergoeding betalen. De meeste personen zijn verzekerd tegen schade door een onrechtmatige daad. In het verkeer zijn motorrijtuigen zelf verplicht verzekerd. Maar ook werkgevers en hondenbezitters zijn in de regel verzekerd tegen aansprakelijkheid
Wat is een onrechtmatige daad
Artikel 6:162 lid 2 luidt:
“Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.”
Een inbreuk op een recht is bijvoorbeeld uw eigendomsrecht. Wordt u als fietser aangereden door een auto en uw fiets is stuk, dan is dit een inbreuk op uw eigendomsrecht, u heeft de fiets immers in eigendom. Maar ook letsel toebrengen door een ongeval is een inbreuk op een recht, het recht op lichamelijke integriteit.
“Hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt” is een ruim begrip. Hier vallen allerlei handelingen, maar ook nalaten onder! Bijvoorbeeld dat het verwacht mag worden dat je een kelderluik sluit als je er geen zicht op heeft. Nu juist deze onrechtmatige daad was het onderwerp van een van de eerste rechtszaken over een onrechtmatige daad.
Voorbeelden van een onrechtmatige daad
- Een achterop aanrijding omdat iemand niet oplet
- De gemeente die ondanks waarschuwing een gat in de weg niet repareert
- Een fietser die een fietsongeluk veroorzaakt omdat hij door rood rijdt.
- Werkgevers die niet aan de zorgplicht van een werkgever voldoen.
Vaak is het lastig op te bepalen of er sprake is van een onrechtmatige daad. Want wat zijn nu bij een onrechtmatige daad vereisten? Met andere woorden, wat zijn de voorwaarden voor en onrechtmatige daad? Dit is door de Hoge Raad uitgemaakt in het Kelderluik Arrest. In dit arrest heeft de Hoge Raad de vereisten gegeven, deze worden de Kelderluik criteria genoemd.
De kelderluik criteria
De kelderluik criteria bestaan uit een aantal vragen. Worden deze met “Ja” beantwoord? Dan is er sprake van een onrechtmatige daad en dient de schadevergoeding letsel voldaan te worden:
- Is het in het bewuste geval waarschijnlijk dat iemand niet de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid in acht neemt?
- Bestaat er een redelijk grote kans dat uit de onoplettendheid ongevallen ontstaan?
- Zijn de te verwachten gevolgen van de onoplettendheid en/ of onvoorzichtigheid ernstig (bijvoorbeeld letsel)
- Is het nemen van veiligheidsmaatregelen om de schade te voorkomen bezwaarlijk?
Worden alle vier de vragen met “Ja” beantwoord? Dan wordt aan de onrechtmatige daad vereisten voldaan. De “dader” kan dan aansprakelijk gesteld worden voor uw letselschade.
Waar ging het Kelderluik Arrest over?
Het Kelderluik Arrest ging over een bezorger van frisdranken aan cafés. Bij een van deze cafés moesten de flesjes cola en het bier in een kelder worden gezet. Om het zich gemakkelijk te maken zette de bezorger het kelderluik open zodat hij niet iedere keer als hij een en weer liep van de auto naar de kelder het luik open moest zetten. Een afzetting of waarschuwingsbord ontbrak.
Een van de gasten van het café zag niet dat het kelderluik openstond en stapte niets vermoedend het kelderluik in met als gevolg vervelend en blijvend letsel! De vraag was nu, had de bezorger van de frisdranken onrechtmatig gehandeld door onbeheerd en zonder te waarschuwen het kelderluik open te laten staan.
De Hoge Raad vond van wel, hij had immers kunnen bedenken dat iemand niet goed zo opletten, dat hierdoor schade zou ontstaan en de gevolgen van het handelen ernstig zouden zijn. Daarbij komt dat hij eenvoudige maatregelen had kunnen nemen om het ongeval te voorkomen, bijvoorbeeld door het luik steeds weer dicht te doen of voor het openstaan ervan te waarschuwen.
Schadevergoeding onrechtmatige daad
Bent u door een auto aangereden, gebeten door een hond of is u op het werk een ongeval overkomen? het zijn voorbeelden van een onrechtmatige daad waarbij u recht heeft op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit alle materiële schade zoals gemaakte kosten en inkomensschade en uit smartengeld.
Letselschade claimen is niet eenvoudig. Is er sprake van een onrechtmatige daad, dan heeft u echter recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Deze stelt de tegenpartij aansprakelijk, regelt direct een voorschot zodra de aansprakelijkheid erkend is en onderhand met de letselschade jurist van de verzekeraar. Een letselschade advocaat zorgt er met andere woorden voor dat uw letselschade volledig vergoed wordt.
Contact met een letselschade advocaat
Wilt u een schadevergoeding nadat u door een auto bent aangereden, bij letsel door een bedrijfsongeval of na een hondenbeet? Neemt u dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en bieden altijd gratis juridische hulp bij letselschade. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.