5 tips voor rijden met ijzel
Het winterweer is in volle gang en we hebben weer te maken met gladheid. De kans op ijzel is hiermee groot, het advies is dan om niet de weg op te gaan. Maar wat als je toch moet rijden, hoe voorkom je een aanrijding door ijzel en wat als er toch een ongeval gebeurt, wie is aansprakelijk voor schade bij ijzel en hoe stel je iemand aansprakelijk voor schade veroorzaakt door ijzel, zoals bij een kop-staat botsing? U leest het in deze bijdrage.
Wat is ijzel?
IJzel is bevroren regenwater. Het ontstaat vaak aan het einde van een periode met vorst, op het moment dat er op honderden meters hoogte zachte lucht binnenstroomt. De eerder op de dag gevallen regen koelt af tot onder het vriespunt. Als de ergen dan op de grond valt, bevriest het. en ontstaat er een ijslaag op de weg. Dit veroorzaakt de gladheid.
5 tips bij autorijden met ijzel
Moet u toch de weg op met ijzel? Houdt dan rekening met deze 5 tips bij ijzel om een aanrijding te voorkomen.
Rijdt met winterbanden en matig uw snelheid
Winterbanden hebben hebben een korte remweg dan zomerbanden. Verder bieden winterbanden meer grip op de weg als het vriest en dat is bij gladheid geen overbodige luxe. Wel is het opletten met winterbanden. Alhoewel de remweg korter is, bij harder rijden verminderd en verdwijnt dit effect zelfs. De combinatie van winterbanden en uw snelheid matigen is dan ook een goede tip bij rijden met ijzel.
Houdt afstand op uw voorganger
Een van de meest voorkomende aanrijdingen bij ijzel is een achterop aanrijding. Dit kan zijn een kop-staart botsing waarbij 2 auto’s betrokken zijn. Bij file vorming kan bij ijzel echter ook gemakkelijk een kettingbotsing ontstaan. Bij een kettingbotsing zijn ten minste 3 auto’s betrokken. Deze achterop aanrijding zien wij vaak bij files op de snelweg.
In artikel 19 Reglement verkeersregels en Verkeerstekens (artikel 19 RVV) is opgenomen dat een bestuurder een zodanige afstand op zijn voorganger moet behouden dat hij tijdig zijn voertuig tot stilstand kan brengen. Dat dit niet altijd gebeurt is een feit van algemene bekendheid. Bij ijzel is de remweg nog korter, zeker als u harder rijdt, zelfs winterbanden nemen dit effect niet (voldoende) weg. Helemaal bij ijzel is het advies daarom om voldoende afstand op uw voorganger te bewaren, u voorkomt hiermee een kop-staart botsing of kettingbotsing
Let goed op uw voorgangers en kijk ver vooruit
Bij ijzel zijn delen van de weg glad. Niet alleen u, maar ook de bestuurders voor u hebben hier last van. Als u in de lijn blijft rijden van uw voorganger en u ziet deze slippen, dan weet u precies waar de gladheid door ijzel zich bevindt en kunt u hier tijdig op anticiperen. Houdt dus niet alleen afstand, maar let goed op uw voorgangers om een auto ongeluk door ijzel te voorkomen!
Trek niet te snel op bij ijzel
Als u uit stilstand optrekt met uw auto, dan is de kans op slippen groot. Om slippen met uw auto te voorkomen is het aan te raden om in de tweede versnelling op te trekken. Dit is ook het advies van de ANWB bij optrekken met gladheid. Geef niet teveel gas en laat uw koppeling rustig opkomen.
Pas het remmen aan
Als u ziet dat uw voorganger slipt door gladheid en u een noodrem maakt, remt dan flink en niet pompend. Als u ineens hard remt, dan zal het antiblokkeringssysteem (ABS) activeren. Trap in dit geval wel de rem en de koppeling tegelijkertijd in!
In bochten is het advies bij remmen met ijzel weer heer anders. In bochten is het niet verstandig om te remmen, u kunt dan juist wegglijden bij gladheid. Trek ook niet aan uw stuur, zeker niet als u wegglijdt. Wacht tot u de grip weer terug heeft en stuur dan rustig de goede kant op.
Toch een aanrijding, wie is aansprakelijk bij ijzel?
Is u ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch een auto ongeluk overkomen? Dan is in beginsel de auto die achterop gereden is aansprakelijk voor de schade van het voorste voertuig. Dit is slechts anders als het voorste voertuig een noodstop maakt zonder reden. Dit zal bij gladheid door ijzel weinig voorkomen.
Als er alleen blikschade is, dan zal uw eigen verzekering de schade meestal met u afhandelen op grond van het direct verzekeren. Bent u gewond geraakt door het ongeval en is er sprake van letsel, dan is dit anders. U zult dan zelf de bestuurder die achterop gereden is aansprakelijk moeten stellen. Dit kan direct bij de WAM- verzekeraar van de aansprakelijke partij. Alle auto’s zijn namelijk verplicht verzekerd in Nederland.
Eenzijdig ongeval
Bent u zelf uitgegleden en achterop iemand gereden of bent u door gladheid tegen de vangrail of een boom gereden? Ook dan is er recht op een letselschade vergoeding en wel op grond van de schade-inzittendenverzekering.
Gratis juridische hulp bij een aanrijding
Gelukkig hoeft u uw letselschade claim bij een aanrijding niet zelf in de dienen. U heeft namelijk recht op gratis juridische hulp bij letselschade van een letselschade jurist of letselschade advocaat. Dit is in de wet opgenomen. De WAM- verzekeraar betaalt uw letselschade vergoeding en de kosten van rechtsbijstand.
Wilt u gratis juridische hulp bij een aanrijding?
Bent u aangereden en wilt u gratis juridische hulp? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Wij werken door heel Nederland, dus of u nu een letselschade advocaat in Amsterdam, een letselschade advocaat in Eindhoven of elders in Nederland zoekt, u kunt bij ons terecht en wij komen gewoon bij u thuis voor een gratis letselschade advies en het claimen van letselschade.