3 op de 4 mensen voelt zich veilig in verkeer
Veiligheid in het verkeer
Eind 2021 publiceerde Veilig Verkeer Nederland haar jaarlijkse Flitspeiling. Voor dit onderzoek werden meer dan 2000 volwassenen geïnterviewd. De meest opvallende resultaten zijn:
- 3 op de 4 Nederlanders voelt zich veilig in het verkeer;
- bezorgdiensten zorgen voor een onveilig gevoel.
Veilig verkeer in Nederland
Uit het onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat in 2020 77 van de Nederlanders van 18 jaar en ouder zich veilig in het verkeer durft te bewegen. In de eigen buurt is dit percentage nagenoeg hetzelfde, 76%. Het gevoel van veiligheid is hiermee iets toegenomen ten opzichte van 2019, toen 73% van de ondervraagden zich veilig achtte.
Veilig Verkeer Nederland geeft aan enthousiast te zijn over het veiligheidsgevoel in Nederland dat er op neerkomt dat 3 op 4 Nederlanders zich veilig voelt.
Aantal verkeersslachtoffers in 2020
Ondanks het hoge percentage van de mensen dat zich veilig in het verkeer voelt, waren er in 2020 toch maar liefst 610 verkeersdoden. Het aantal aanrijdingen met ernstig letsel bedroeg in Nederland in 2020 zelfs 6400. Bijna 2 op de 3 ernstig gewonden waren mensen die als fietser aangereden waren. De groei van het aantal elektrische fietsen speelt ook een rol bij het aantal fietsongelukken.
Waarom voelen mensen zich onveilig in het verkeer?
1 op de 4 verkeersdeelnemers voelt zich dus niet veilig. Een deel van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze bewust een andere verkeersroute neemt om een fietsongeluk of auto ongeluk te voorkomen. Uit het onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat mensen zich met name onveilig voelen in het verkeer door:
- bestuurders die te hard rijden
- telefoongebruik in het verkeer
- niet verlenen van voorrang
Met name te hard rijden is reden voor onveiligheid. Maar liefst de helft van het aantal meldingen bij Veilig Verkeer Nederland ging over te hard rijden.
Groei bezorgdiensten zorgt voor gevaar in verkeer
Met name door de corona crisis groeide het aantal bezorgdiensten in 2020 hard. Pakketbezorgers en bezorgscooters zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Hierdoor is het gevoel van onveiligheid in de buurt toegenomen. Het aantal scooterongevallen groeide ook door de toename van maaltijdbezorgers en pakketdiensten zorgen soms voor onveilige verkeerssituaties. Bij Brugman Letselschade Advocaten zien wij het aantal meldingen van een scooterongeluk ook toenemen. Omdat het vaak om jonge mensen gaat is dit iets waar meer aandacht voor nodig is om aanrijdingen met letsel te voorkomen.