25 mei 2023: fiets naar je werk dag
Fiets naar je werk dag: 25 mei 2023!
Op 25 mei 2023 is het weer zo ver, de fiets naar je werk dag, georganiseerd door de NFP Groep. Op deze dag worden mensen gestimuleerd om met de fiets naar het werk te gaan. Dit is gezonder, maar je bespaart ook al snel honderden Euro’s per jaar als je met de fiets naar het werk gaat. Maar er schuilt ook een gevaar in fietsend naar je werk gaan. Zo is het aantal fietsongelukken in 2022 gegroeid met 800 fietsers met ernstig letsel.
Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of betrokken bij een aanrijding tussen fietsers? Dan is de kans groot dat u recht op schadevergoeding hebt. Onze letselschade advocaten helpen u hier graag bij en altijd 100% kosteloos!
Fiets naar je werkdag: steeds meer mensen met de fiets naar het werk
Het aantal mensen dat met de fiets naar het werk gaat is de afgelopen jaren toegenomen. Dit is het gevolg van het stijgend aantal elektrische fietsen en de hoge brandstofprijzen. Fietsen is ook gezond dus het is een win-win situatie. Werkgevers stimuleren ook dat medewerkers steeds meer met de fiets naar het werk komen. Bijvoorbeeld door een fietsplan waardoor medewerkers goedkoop een elektrische fiets kunnen aanschaffen.
Wat houdt de fiets naar je werk dag in?
De fiets naar je werk dag 2023 is een een stimulans om mensen te bewegen met de fiets naar het werk te gaan. Daarnaast worden thuiswerkers uitgenodigd om thuis een rondje te gaan fietsen. Op de website van fiets naar je werk dag kun je onder andere uitrekenen welke kosten je bespaard om met de fiets te reizen in plaats van met de auto. Ook wordt er een elektrische fiets verloot onder de deelnemers.
De fiets naar je werk dag is een initiatief van de NFP Groep. Zij houden zich bezig met alles op het gebied van fietsend naar het werk gaan. Op haar website vind je bijvoorbeeld informatie over welke fietsregeling voor u het beste is.
Toename aantal fietsongelukken
Uiteraard is het een positieve trend dat steeds meer mensen met de fiets naar het werk reizen in plaats van met de auto. Het is beter voor de portemonnee, het is gezond en ook voor het milieu is het de beste keuze. Maar het resultaat is ook dat de kans op een fietsongeluk toeneemt. Zo blijkt uit het landelijk reizigersonderzoek dat het aantal mensen dat als fietser aangereden wordt in 2022 met 800 is gestegen. Het gaat dan om verkeersslachtoffers met ernstig letsel als gevolg van een fietsongeluk.
Aansprakelijkheid werkgever voor letselschade door fietsongeluk
Op werkgevers rust een zorgplicht. Deze houdt op grond van artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek onder ander in dat de werkgever een verzekeringsplicht heeft. Overkomt u onder werktijd een fietsongeluk, dan kunt u dus aanspraak maken op een schadevergoeding vanuit deze verzekering. Heeft de werkgever geen aansprakelijkheidsverzekering voor fietsers of auto’s afgesloten, dan is zij aansprakelijk voor de door de medewerker geleden schade.
Omdat meer mensen met de fiets naar het werk gaan, is de kans ook groten dat er onder werktijd met de fiets gereden wordt. Bijvoorbeeld om even iets op te halen of om naar een klant te fietsen. Overkomt u dan een verkeersongeluk omdat u als fietser aangereden wordt, dan kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding en op gratis hulp van een letselschade advocaat. Dit recht is namelijk ook in de wet opgenomen.
Fietsongeluk tijdens woon-werk verkeer
De meeste ongelukken op de fiets gebeuren niet onder werktijd, maar tijdens woon-werk verkeer. De vraag is dan of er dan ook een verzekeringsplicht op de werkgever rust. De Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtsorgaan heeft uitgemaakt dat dit niet het geval is. Maar toch is er bij een fietsongeluk onder woon-werk verkeer bijna altijd recht op schadevergoeding. Wij leggen u dit hieronder uit!
Altijd recht op letselschadevergoeding bij fietsongeluk
Stelt u doet mee aan de op de fiets naar je werk dag en gaat daarna altijd met fiets naar het werk. Op een dag gaat het helaas mis en wordt u aangereden door een auto. Er is sprake van letsel en hierdoor lijdt u schade. U wilt weten of u dan recht op schadevergoeding heeft. Het antwoord op deze vraag is ja! De enige voorwaarde is dat u door een motorvoertuig aangereden bent, dus een auto, scooter of ander gemotoriseerd voertuig. Hoe ziet dit dan?
In Nederland worden fietsers en voetgangers extra goed beschermd tegen letselschade. Deze regeling is opgenomen in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Op grond van artikel 185 WVW hebben fietsers en voetgangers altijd recht op schadevergoeding, ook bij eigen schuld aan het fietsongeluk, bijvoorbeeld bij het niet verlenen van voorrang of door rood rijden.
Werking artikel 185 WVW
De werking van artikel 185 wvw is als volgt:
- U wordt als fietser aangereden door een auto of scooter buiten uw schuld om: U heeft recht op een schadevergoeding van 100%. Alle schade, zowel de materiële schade als het smartengeld wordt vergoed.
- Het fietsongeluk is ontstaan door een eigen verkeersfout: ook in dit geval ontvangt u schadevergoeding en wel van tenminste 50% van de geleden schade. Dit percentage kan oplopen tot 100% bij toepassing van de billijkheidscorrectie.
- Is uw kind aangereden? Ongeacht de toedracht van het fietsongeval wordt de volledige letselschade van uw kind vergoed!
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat
De fiets naar je werkdag is een prachtig initiatief. Het heeft echter ook geleid tot een toename van het aantal verkeerslachtoffers onder fietsers. Bent u op de fiets aangereden? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een vergoeding van letselschade. Daarnaast kunt u gratis juridische hulp van een letselschade advocaat inschakelen. Want in artikel 6:95 BW is opgenomen dat de kosten van een letselschade advocaat of letselschade jurist vergoed dienen te worden door de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering.
Wilt u ook gratis juridische hulp van een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Neemt u dan contact met ons op. Met meer dan 15 bezoeklocaties door heel Nederland zijn wij altijd in de buurt om u te helpen bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een verkeersongeval.
Bel voor gratis juridische hulp van ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.