22% meer bedrijfsongevallen in 2022
Blijvend letsel door een bedrijfsongeval
In 2022 is het aantal bedrijfsongevallen met bijna een kwart gestegen ten opzichte van 2021. Daarbij was er ook veel sprake van blijvend letsel na een bedrijfsongeval. Het gaat over 2023 om 2357 slachtoffers van een bedrijfsongeval met blijvend letsel tot gevolg. 40 slachtoffers kwamen zelfs bij een bedrijfsongeval om het leven.
De groei is groter dan tijdens de coronajaren, maar er is ook sprake van het aantal bedrijfsongevallen met blijvend letsel ten opzichte van 2019. Een zorgelijke situatie.
Blijvend letsel door een bedrijfsongeval
In meer dan de helft van het aantal bedrijfsongevallen met blijvend letsel loopt het slachtoffer een botbreuk op. Dit komt met name omdat het bij een arbeidsongeval veelal gaat om een val van grote hoogte, zoals een val van een ladder of een steigerongeluk. Dit is mede het gevolg van het aantal mensen dat gewond raakt bij het plaatsen van zonnepanelen.
Daarnaast loopt een kwart van de slachtoffers wonden en uitwendig letsel op maar liefst bij 16 procent bestaat het blijvende letsel door een bedrijfsongeval uit een amputatie. Bijvoorbeeld als gevolg van crushletsel of door een machine. Maar ook is letsel vaak het gevolg van een aanrijding, bijvoorbeeld een heftruckongeluk waarbij iemand door een collega aangereden wordt.
Sinds een aantal jaren is een werkgever ook verplicht zich te verzekeren tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd. Het is niet bekend in hoeverre dit feit een rol speelt bij de toename van het aantal bedrijfsongevallen.
Sectoren waar de meeste bedrijfsongevallen met blijvend letsel gebeuren zijn:
- de industrie (ongelukken met machines)
- bouwsector, het aantal bouwongelukken neemt nog altijd toe)
- vervoerssector, met name het aantal bezorgers met letsel neemt snel toe
Wat te doen bij blijvend letsel door een bedrijfsongeval?
Bent u gewond geraakt bij een bedrijfsongeval? Zowel u als uw werkgever hebben rechten en plichten bij het bedrijfsongeval. Maar uw plichten zijn beperkt tot het aantonen dat u tijdens het werk een ongeluk is overkomen met letsel tot gevolg. Aan deze stelplicht kunt u meestal vrij eenvoudig voldoen. Er zijn vaak getuigen van het ongeluk op het werk en waarschijnlijk bent u direct naar het ziekenhuis of de huisarts gebracht.
Heeft u aangetoond dat u onder werktijd een bedrijfsongeval met letsel is overkomen? Dan dient de werkgever aan te tonen dat hij aan zijn zorgplicht als werkgever heeft voldaan. Dit is niet eenvoudig, op de werkgever rust namelijk een zware zorgplicht welke inhoudt dat:
- alle bedrijfsmiddelen in orde zijn
- de werkplek veilig is ingericht
- er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen
- de veiligheidsinstructies schriftelijk aan u zijn gegeven
- er toezicht op de werkzaamheden is
Voldoet de werkgever niet aan zijn zorgplicht als werkgever, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Dit wordt ook wel werkgeversaansprakelijkheid genoemd.
Rechten en plichten bij een bedrijfsongeval
Kijken wij dus naar de rechten en plichten van u en uw werkgever bij een bedrijfsongeval, dan heeft u weinig plichten en veel rechten. Immers heeft u recht op een volledige schadevergoeding. Daarbij komt dat de zorgplicht van de werkgever zo zwaar is, dat deze in de praktijk bijna altijd aansprakelijk is voor het blijvend letsel dat u aan een bedrijfsongeval over heeft gehouden.
U heeft bij aansprakelijkheid van de werkgever ook recht op gratis hulp van een letselschade advocaat. De meeste werkgevers zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen met blijvend letsel. Het is dan ook deze schadeverzekering die uw letselschade vergoeding en de kosten van een letselschade advocaat betalen.
Werkgever aansprakelijk voor schade veroorzaakt door werknemer
Werkgevers zijn niet alleen aansprakelijk als ze niet aan de zorgplicht voldaan hebben. Een werkgever is ook aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een werknemer. Dit kan jegens een derde, bijvoorbeeld als een serveerster koffie over iemand heen laat vallen. Maar het kan ook zo zijn dat een medewerker letsel toebrengt aan een collega. Ook dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Werkgevers zijn op grond van artikel 6:170 BW namelijk aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een medewerker.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? U vindt onze letselschade advocaten door heel Nederland en wij komen gewoon bij u thuis voor een intakegesprek. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis), stuur ons een bericht of neem contact op via de app en wij nemen direct contact met u op.
Bedrijfsongeval melden
In sommige gevallen moet een werkgever een bedrijfsongeval melden. Dit is ten eerste het geval bij blijvend letsel na een bedrijfsongeval. Maar ook bij een ziekenhuisopname en in het geval van een dodelijk bedrijfsongeval geldt deze meldplicht van het bedrijfsongeval.
Een bedrijfsongeval melden doet de werkgever bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze laat de werkgever in eerste instantie een onderzoek uitvoeren naar het bedrijfsongeval. Bestaat er naar aanleiding van dit onderzoek aanleiding voor aanvullend onderzoek, dan kan de arbeidsinspecteur ook zelf nog een onderzoek naar het arbeidsongeval instellen en de werkgever eventueel een boete opleggen.
Meldt uw werkgever het bedrijfsongeval niet bij de Nederlandse Arbeidsinspectie? U kunt als slachtoffer van een bedrijfsongeval ook zelf het bedrijfsongeval melden.
Wat doet een letselschade advocaat bij een bedrijfsongeval?
Bent u gewond geraakt bij een bedrijfsongeval en heeft u als dan niet blijvend letsel aan het bedrijfsongeval overgehouden? Dan kan een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor u gratis helpen. Onze letselschade advocaten:
- onderzoeken of de werkgever aan de zorgplicht heeft voldaan
- gaan de werkgever aansprakelijk stellen bij werkgeversaansprakelijkheid
- regelen direct na erkenning van aansprakelijkheid een voorschot op de letselschade
- schakelen een medisch adviseur in zodat u de beste medische behandeling krijgt
- stellen een schadestaat op met daarop alle van toepassing zijnde schadeposten
- voeren de discussies met de letselschade verzekeraar
- onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding
- zorgen dat uw letselschade volledig verhaald wordt
Waaruit bestaat een letselschade vergoeding?
Een letselschade vergoeding kan onderverdeeld worden in materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld genaamd. Materiële schade bestaat uit alle letselschade bedragen die op geld waardeerbaar zijn. Hierbij valt te denken aan:
- inkomensschade als gevolg van arbeidsongeschiktheid
- pensioenschade
- schade opgelopen door een studievertraging
- medische kosten, zoals het verplicht eigen risico of de kosten van een fysiotherapeut
- kosten gemaakt voor overname van huishoudelijke taken
- reiskosten
- kosten voor onderhoud van uw huis en tuin
Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat u door het bedrijfsongeval met blijvend letsel lijdt. Hierbij valt onder andere te denken aan pijnklachten zoals nekklachten na een whiplash of als gevolg van een beenbreuk of gebroken arm. Maar ook psychische klachten en verdriet over de gevolgen van het bedrijfsongeval vallen onder het smartengeld.
Contact met uw letselschade advocaat
Wilt u ook gratis juridische hulp van een letselschade advocaat van ons kantoor? Al meer dan 3.000 slachtoffers van een bedrijfsongeval met blijvend letsel gingen u voor. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van uw letselschade.