196.000 arbeidsongevallen in 2021
1 op de 100 medewerkers overkomt een bedrijfsongeval!
Arbeidsongevallen 2021 | In 2021 raakte er 196.000 medewerkers gewond bij een arbeidsongeval. Bij ruim de helft leidde dit tot verzuim, van een korte periode van arbeidsongeschiktheid tot het volledig arbeidsongeschikt zijn voor het eigen werk. Gemiddeld raakt hiermee 1 op de 100 medewerkers betrokken bij een bedrijfsongeval.
Het aantal bedrijfsongevallen is in 2021 gestegen ten opzichte van 2020, dit is met name te verklaren omdat in 2020 veel mensen vanwege corona thuis werkte.
Arbeidsongevallen 2021 per sector
Er zijn grote verschillen per sector als het om het aantal bedrijfsongevallen in 2021 gaat. Zo overkwamen met name veel medewerkers in de transport en logistiek een bedrijfsongeval. Denk hierbij aan bezorgers van pakketten, vrachtwagenchauffeurs en mensen die in de haven werken. Dit is ook begrijpelijk aangezien chauffeurs veelal het overgrote deel van de dag op de weg rijden en hierbij de kans op een verkeersongeluk groter dan gemiddeld is. Wist u overigens dat u een werkgever aansprakelijk stellen kunt als u tijdens het rijden onder werktijd een ongeval overkomt?
Waar gemiddeld 1.3% van de medewerkers betrokken raakt bij een ongeval op het werk, is dit in de transport en logistiek 2.8%. In deze sectoren is de kans op een bedrijfsongeval dus meer dan 2x zo groot.
Andere sectoren waar relatief veel arbeidsongevallen in 2021 gebeurde zijn technische beroepen (2,5%) en agrarische beroepen (2,2%). De minste bedrijfsongevallen in 2021 waren te vinden in creatieve en taalkundige beroepen alsmede in de ICT.
Oorzaken arbeidsongevallen 2021
Het ene beroep is duidelijk gevaarlijker dan het andere beroep. Maar wat zijn nu de oorzaken van een bedrijfsongeval in 2021. Ook dit is door het CBS onderzocht. Opvallend daarbij is dat ongeveer 19% van de ondervraagde medewerkers met een bedrijfsongeval aangeeft dat de oorzaak gelegen is in psychische problemen. Het kan dan gaat om stress, maar ook om pesten op het werk en intimidatie. Dit bedraagt dus bijna 20% van de medewerkers, omgerekend 1 op de 5 medewerkers die vanwege psychische klachten uitvalt voor het werk!
Andere oorzaken van een bedrijfsongeval in 2021 waren onder andere uitglijden, vallen en fysieke overbelasting.
Wie is nu aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?
Maar liefst 196.000 medewerkers raakte in 2021 gewond bij een arbeidsongeval. Een groot deel raakte hierbij dermate gewond dat het werk gestaakt moest worden, voor korte dan wel langere tijd. Deze arbeidsongeschiktheid brengt veelal loonschade met zich mee of inkomensschade voor het geval iemand als zzp’er werkt. Maar er worden ook kosten gemaakt als gevolg van een bedrijfsongeval, zoals medische kosten en kosten voor huishoudelijke hulp.
Als gevolg van een bedrijfsongeval kunt u dus ernstig letsel en zelfs blijvend letsel oplopen met schade tot gevolg. Deze schade wordt letselschade genoemd. Maar wie is er nu aansprakelijk voor letselschade en kun je de werkgever aansprakelijk stellen voor de geleden schade en gemaakte kosten?
Zorgplicht werkgever
Op werkgevers rust een zorgplicht en deze is opgenomen in artikel 7:658 BW. Hierin staat dat de zorgplicht van een werkgever inhoudt dat deze er voor moet zorgen dat u het werk veilig kunt doen. Dit betekent onder andere dat:
- machines en gereedschap in orde moeten zijn
- er voldoende veiligheidsinstructies gegeven zijn
- de kans op vallen en struikelen niet aanwezig is
- het toezicht op de werkzaamheden voldoende is
Houdt de werkgever zich niet aan zijn zorgplicht, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Er is dan sprake van werkgeversaansprakelijkheid.
Gratis hulp van een letselschade advocaat
Het aantal arbeidsongevallen in 2021 is enorm en ook in 2022 en 2023 ziet het er niet goed uit. Zeker nu we weer meer naar het werk gaan na de corona pandemie zal het aantal arbeidsongevallen nog meer toenemen.
Bent u gewond geraakt bij een bedrijfsongeval of heeft u klachten aan een arbeidsongeval overgehouden? Laat u dan kosteloos adviseren door een letselschade advocaat van ons kantoor. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.
Bel voor gratis hulp na een bedrijfsongeval 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.